"Mogli bismo i mi nekoga da izvezemo na socijalizaciju"

Iz opozicije smatraju da je Crna Gora mogla da iskoristi svoje pravo na vođenje autonomne politike, a nijesu sigurni ni da ima adekvatan sistem za resocijalizaciju
57 pregleda 0 komentar(a)
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Gvantanamo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.01.2016. 19:33h

Za odluku Crne Gore da u okviru kako su naveli iz Vlade humanitarnog programa prihvati jednog zatvorenika iz Gvantanama članovi Odbora za bezbjednost saznali su iz medija. Zato već stiže inicijativa.

"Zahtijevamo od predsjednika Odbora za bezbjednost Nuhodžića da bez odlaganja zakaže sjednicu Odbora za bezbjednost, da pozove predstavnike Vlade", kazao je Velizar Kaluđerović.

Za detaljnije informacije iz MUP-a upozoravaju na Ministarstvo vanjskih poslova.

"Ministarstvo vanjskih poslova je bilo nosilac tog projekta. Ja ću vas samo podsjetiti da je Crna Gora samo jedna od zemalja država Evropske unije i regiona koja učestvuje u tom humanitarnom projektu", kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Iz nadležnog resora danas TV "Vijesti" nije dobila odgovor na pitanje kako će državljanin Jemena koji je u zatvoru na Kubi bio duže od 13 godina biti resocijalizovan u Crnoj Gori.

Iz opozicije smatraju da je Crna Gora mogla da iskoristi svoje pravo na vođenje autonomne politike, a nijesu sigurni ni da ima adekvatan sistem za resocijalizaciju.

"Kad bismo gledali po glavi stanovnika mogli bismo i mi ponekoga da izvezemo negdje na socijalizaciju. A, evo smo uvaženi da dobijamo trenera terorista na socijalizaciju. Kako će to ići nijesam siguran, da je dobro i da se tome većina građana raduje", kazao je samostalni poslanik Goran Danilović.

Prema tajnom dokumentu Pentagona od prije osam godina koji je objavio Vikiliks Al-Suweydi je označen kao pritvorenik visokog rizika, da bi dvije godine kasnije američke vlasti utvrdile da trener bombaša Al Kaide više nije opasan, da može biti pušten iz zatvora.

Za članove Odbora za bezbjednost iz vladajuće koalicije nema mjesta za dileme o bezbjednosnom riziku.

"Zaista ne znam nikakav podatak o tome, ali smatram da službe bezbjednosti Crne Gore rade svoj posao", kazao je Suljo Mustafić.

Velizar Kaluđerović navodi da za nadležne ima još pitanja.

"Je li tom licu mi treba da damo crnogorsko državljanstvo? Da li će to biti lice sa stalnim nastanjenjem? Kako će se riješiti bezbjednosni problem s obzirom da se govori o licu koje je učilo pripadnike Bin Ladenove organizacije kako da se bacaju bombe", pita Kaluđerović.

Odgovore dana TV "Vijesti" nije dobila iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, a iz Vlade su sinoć samo0 kratko saopštili kako je Crna Gora prihvatila učešće u humanitarnom programu pomoći povodom zatvaranje baze Gvantanamo i da u njemu učestvuje većina evropskih država među kojima i Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka, Bosna i Hercegovina...

Bonus video: