Filmovi Veljka Bulajića u CNP-u

Ovaj program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a ulaz je slobodan
80 pregleda 0 komentar(a)
"Čovjek koga treba ubiti”, 1979.
"Čovjek koga treba ubiti”, 1979.
Ažurirano: 22.01.2016. 08:21h

U okviru revije filmova poznatog reditelja Veljka Bulajića, večeras će u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biti prikazano ostvarenje “Čovjek koga treba ubiti“.

Film je priča o Šćpanu Malom, koji je prema legendi došao iz Rusije kao špijun koji malu Crnu Goru želi podrediti interesima moćne Rusije. Lažni car bio je izmišljotina Sotone, a njegovo djelovanje osmišljeno u paklu. No lažni car je iznevjerio namjere pakla i Sotonine upute, te je među svojim crnogorskim podanicima postao toliko omiljen da ga je narod prihvatio kao svog. S obzirom na to da moćne države ne žele takvog cara u Crnoj Gori, a ni crnogorski uglednici nisu skloni takvoj demokratičnosti, njegova sudbina postaje tragična.

Veljko Bulajić odlučio se za stilizaciju na jednoj i satiričnu grotesknost na drugoj strani. Prizori iz pakla, s raskošnim kostimima i s mjerom perverzno erotični, nisu imali presedana u jugosovenskim filmovima, a jednako raskošni bili su etnokostimografija i scenografija. U likovnim rješenjima pojedinih sekvenci film je nadmašio sva očekivanja, smjelo se poigravajući s nadrealističkom estetikom i “plešući” na rubu dopuštenog.

U filmu koji je snimljen 1979. godine igraju Zvonimir Črnko, Vladimir Popović, Ranko Kovačević, Dušica Žegarac, Nada Abrus, Mate Ergović, Tanja Bošković, Charless Millot, Ivica Pajer, Tanasije Uzunović, Veljko Mandić.

Ovaj program CNP realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a ulaz je slobodan.

Bonus video: