Provjerite da li se vaša zasniva na seksu, prijateljstvu ili interesu

Postoji šest tipova ljubavnih veza, odnosno, šest tipova parova. Saznajte da li se vaš odnos zasniva na seksu, emocijama, drugarstvu ili posesivnosti.
61 pregleda 1 komentar(a)
ljubav u krevetu, Foto: Shutterstock
ljubav u krevetu, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.01.2016. 19:58h

Svaki par za sebe voli da misli da je jedinstven na svijetu, ali istina je da su ljudi emocionalno i seksualno više slični nego različiti, tvrdi seksualna terapeutkinja i autorka brojnih bestselera, Trejsi Koks. Premda su odnosi parova najčešće mješavina stilova, ona navodi da ipak postoji dominantna kategorija kojoj pripadaju, a zahvaljujući prepoznavanju tog stila mogu da unaprede svoju vezu.

Razvedeni par

Emocije Ljubav između ovog para čini se poprilično krhkom, pa premda je ponekad izuzetno jaka, čini se da su u svakom trenutku ipak spremni da se okrenu i odu iz veze. Zaštitnički stav naspram vlastite slobode i mogućih ograničenja nastaje iz straha da će izgubiti sebe u vezi, pa je druga strana ta koja se češće trudi da ispunjava partnerove potrebe i gura odnos napred. Seks Obično je seks u ovakvim vezama dinamičan, a odnos nabijen požudom. Takav efekat nastaje zbog straha od rastanka u stvarnom životu, pa seks postaje način zbližavanja. Ipak, udaljeniji partner nema problema sa razgraničavanjem ljubavi i seksa, a često ima problema s pretjeranom bliskošću i postavlja granice poput – bez maženja u javnosti ili nedostataka potrebe za prečestim fizičkim kontaktom.

Strastveni par

Emocije Duboko zaljubljeni par oličenje je onih sa filmskog platna, a često je riječ o različitim karakterima koji su se privikli i vole intenzitet koji takva ljubav stvara. Ovaj par se poprilično brzo zaljubio na samom početku, no strast je ponekad zaslijepila i one osnovne poglede na međusobnu kompatibilnost, zbog čega se njihova ljubav može brzo i ugasiti. Od onih srećnika koji uspiju da održe vezu, njihova ljubav postoje odnos kojem mnogi teže. Seks Puno ga je i često je fantastičan, a što su partneri međusobno različitiji, to je on vatreniji. Kako veza dobija na stažu, smanjenje seksa obično brine jednu stranu koja ga doživljava kao potvrdu ljubavi, ali ako sve ostalo funkcioniše, potrebno je da partneri prihvate kako su i oni samo ljudi.

Isprepletani parEmocije Ovaj par ne samo da je blisko povezan, oni se čine vezani pupčanom vrpcom. Apsolutno sve rade zajedno, a čini se kako su u tom odnosu poprimili i zajedničko razmišljanje. Odnos funkcioniše ako su oboje predani takvom tipu veze, koji je ponekad i rezultat nesigurnosti. Seks Iako na početku odličan, često se kasnije pretvara u “mlaku” verziju prethodnog zbog predvidljivosti, nedostatka spontanosti i povremenih tenzija u odnosu. Iako na partnerskoj i roditeljskoj bazi funkcionišu odlično, upravo je seks mesto gdje ovakvi parovi “zaškripe” pa treba da porade na održavanju iskre.

Udruženi par

Emocije Ubrzo nakon susreta oni su shvatili da su jedno drugom srodna duša, ali na zdraviji način od isprepletenog para. Jedno su pred drugim od samog početka opušteni, a iako nemaju klasične ljubavne igre izbjegavanja i zavođenja, ipak nisu preopušteni da bi se “uzeli zdravo za gotovo”. Seks Velik faktor prijateljstva u njihovom odnosu odražava se i na seksualan život, a on iako nije ekstremno strastven, dobar je i na njega nemaju primjedbi. Obično se radi o ljudima koji su nakon loših iskustva u vezama drugačije složili prioritete pa im seks više nije presudan za postajanje odnosa.

Praktičan parEmocije Bilo da je riječ o novcu, ljubavi, statusu, dostupnosti ili okolnostima, kod stupanja u vezu ovaj je par više promišljao glavom nego srcem. Ipak, njihova veza ima velike šanse da uspe ako se vremenom rode duboke emocije, jer nijesu poput brojnih drugih u nju ušli sa pogrešnim očekivanjima, već su realno procjenjivali partnera. Seks Na tom polju kod ovog para problemi se javljaju na početku, ali u istinskoj želji da udovolje jedno drugom ima potencijal da se pretvori se u vrlo dobar.

Zdrav parEmocije Riječ je o dvije individue koje žele da zadrže svoj identitet, ali istovremeno budu bliski s nekim. Ako su pritom otvoreni, neopterećeni posesivnošću i ljubomorom i odnos grade na međusobnoj želji, tada njihova ljubav ima potencijal dugog vijeka. Seks Oboje su svjesni svojih seksualnih potreba, te su i u tom aspektu sposobni da komuniciraju i djeluju. Njima ne nedostaje strast, a obično se pravilno smjenjuju u tome ko je inicijator strasti, a koga treba podsticati.

Izvor: 24sata.hr