Od nas sve zavisi: Srce donosi finale

Mađarska na putu ostavrenju dva cilja naših vaterpolista
60 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Betaphoto
Vladimir Gojković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.01.2016. 09:42h

Poslije pobjede nad Italijom Crna Gora opet živi za vaterpolo, ponovo se navijači organizuju da vaterpoliste bodre u polufinalu, opet se traži nemoguće - ulaznica za finale. A izabranici Vladimira Gojkovića još nisu uradili ništa - bar tako kaže naš selektor, uvijek čvrsto na zenlji, ali i uvijek sa ambicijama do neba.

Međutim, iako plasmanom u polufinale olimpijska viza još nije obezbijeđena (Hrvati nisu obavili svoj dio posla protiv Mađarske), niti je osvojena medalja, ogroman dio posla ipak je odrađen - vaterpolisti su ponovo osvojili naša srca. A to sigurno nije manje važno od prethodne dvije „stavke“.

Ali, sve to večeras će se bar na sat zaboraviti. Neće biti ni minulog rada, ni razmišljanja o budućnosti. Nikolu Janovića i drugove očekuje pakleni zadatak protiv Mađarske, ništa lakše neće biti ni crnogorskim navijačima u „Areni“ ili onim kraj malih ekrana.

"Moramo da budemo svjesni da još nismo ništa uradili. Tačno je da smo u četvtrtfinalu pobijedili velikog protivnika, a za naš narod je karakteristična neka euforija, ali ima još dosta da se igra. Stigli smo do polufinala, a imamo dva cilj - da obezbijedimo olimpijsku vizu i da probamo da osvojimo medalju. Sticajem okolnosti, ovog puta ostvarenje jednog cilja znači i ispunjenje drugog", kaže selektor Gojković.

On i njegovi puleni imali su paklen put do polufinala, ali gotovo svaki od igrača konstatuje da im Mađarska više leži od Hrvatske. Doduše, svi su priželjkivali da Hrvati dobiju jer bi nas pogurali u Rio, ali kad već nije bilo tako, nemaju ništa protiv toga što im je upravo Mađarska rival večeras.

"Ako budemo igrali odbranu kao protiv Italije, dobijamo ih sigurno", jasan je i konkretan Draško Brguljan. "I oni su protiv Hrvatske igrali jako dobru odbranu, „probudio“ im se i golman Nađi, ovako nije branio još od Svjetskog prvenstva u Barseloni. Vjerovatno će u početku meča probati da nas dekoncentriše imitiranjem nekih životinja, ali treba da ostanemo mirni".

A recept da se umiri golman Mađarske Nađi, trebalo bi da ima Aleksandar Radović! Fenomenalnim, hirurški preciznim šutevima do sada je izludio sve protivničke golmane, a ako je tako bilo i sa legendarnim Tempestijem, zašto ne bi i sa mađarskim čuvarem mreže. U svakom slučaju, Radović ima i „hirurški“ jasan cilj.

"Imali smo jasan cilj i prije Evropskog prvenstva, a sada nam je definitivno ostala ta jedna stepenica do glavnog cilja - plasmana na Olimpijske igre. Ako bog da i sve bude u redu protiv Mađara, ne želimo da stanemo ni na tome. Ali, idemo korak po korak, a sada samo razmišljamo o Mađarskoj", ističe Radović.

Ako se nešto može zaključiti po izdanjima Mađarske u pripremnom periodu i na samom Evropskom prvenstvu, onda je to da - zaključka nema! Veoma loša izdanja uoči nastupa u Beogradu, pa odlična igra u remiju sa Grčkom, te fenomenalna protiv Hrvatske. Uostalom, Mađarska je i ranije znala da zavara rivale nastupima u pripremnim turnirima, da bi na zvaničnom takmičenju pokazala sasvim novo lice. Valjda je o njenom kvalitetu dovoljno reći da igra 12. uzastopno polufinale evropskih prvenstava!

"Kada smo analizirali Španiju, gledali smo Mađare, oni su na turniru u Đeru izgubili i od Španaca i od Italijana. Ali, očigledno je da su digli formu, protiv Hrvatske su odigrali izuzetno. Protiv Grčke su vodili sve vrijeme, na kraju je završeno 8:8, ali ta dva meča prikazali su dobru igru. Uvijek su imali dobre šutere, sada imaju i dobrog centra, ali nadam se da ćemo zadržati energiju iz meča sa Italijom, da će nas „vući“ motiv koji imamo, te da imamo kvalitet da sa njima igramo bez problema", zaključuje Gojković.

Mađara će večeras na tribinama biti vjerovatno koliko i naših navijača, a i njima je motiv olimpijska viza. Ekipa je promijenjena, a njihov najbolji poznavalac je upravo Draško Brguljan, koji igra u Mađarskoj.

"U principu oni svi rade za braću Varga. Deneš je njihov najbolji strijelac, brat Danijel mu sve to priprema, a dobri su i Hošnijanski i Vamoš. Vratio se i njihov najbolji centar Gabor Kiš, pa se oko njih četiri-pet sve vrti. Ekipa je dobra, sa mlađim igračima dobili su brzinu. Biće sigurno teška utakmica, na gol, a moramo sve učiniti da zaustavimo Deneša Vargu", objašnjava Brguljan.

A u principu - i to su u taboru Crne Gore jednoglasni - sve zavisi od naših igrača. Ako budu hrabri kao protiv Italije, ako budu igrali svim srcem, ako budu disali kao jedan, Mađari neće imati šanse...

Bonus video: