Više od 120 filmova za jedanaest dana

Nekoliko sada svjetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživjeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravno na Sandensu
0 komentar(a)
Sandens (Novina)
Sandens (Novina)
Ažurirano: 21.01.2016. 09:05h

Novo izdanje festivala američkog nezavisnog filma Sandens, koji je osnovao Robert Redford, počinje danas u američkoj saveznoj državi Juta, gdje će tokom 11 dana festivala biti prikazano oko 120 filmova .

Među ostvarenjima koja se bave i aktuelnim temama u svijetu, očekuje se dokumentarni film o američkom novinaru Džejmu Foliju, koga su prošle godine ubili džihadisti iz Islamske države.

“Postoji evolucija nezavisnog filma i to se vidi u dubini naracije, novom pristupu snimanja i eksperimentisanju”, ocijenio je direktor festivala Džon Kuper i dodao da se svake godine povećava publika koji je zainteresovana za nezavisnu kinematografiju.

Na festivalu, osnovanom 1985. godine, ove godine će biti prikazan film “Newtown” o masakru 26 osoba, među kojima 20 učenika 2012. godine u državi Konektikat.

Američki predsjednik Barak Obama ove godine je tema filma “Southside with you” o romansi mladog Baraka 1989. godine s mladom pravnicom i njegovom budućom suprugom Mišel Obamom.

Na festivalu, koji traje do 31. januara biće prikazano i dokumentarno ostvarenje u režiji Spajka Lija o pjevaču Majklu Džeksonu.

Sandens je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svjetski poznatih reditelja, među kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživjeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravno na Sandensu.

Bonus video: