Večeras na programu „Bitka na Neretvi”

Sjutra veče biće prikazan “Čovjek koga treba ubiti”, a u subotu 23. januara “Libertas“. Ulaz za sve projekcije je slobodan
52 pregleda 2 komentar(a)
Bitka na Neretvi (Novina), Foto: Sites.com
Bitka na Neretvi (Novina), Foto: Sites.com
Ažurirano: 21.01.2016. 09:01h

Prikazivanje filma proslavljenog sineaste Veljka Bulajića, koje organizuju Crnogorska kinoteka u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, biće održano od 21. do 23. januara na Velikoj sceni CNP-a.

Večeras će biti prikazan film “Bitka na Neretvi”, sjutra veče “Čovjek koga treba ubiti”, a u subotu 23. januara “Libertas“. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

Film “Bitka na Neretvi” je jedinstven fenomen. Nastao je u jednoj maloj kinematografiji kao autorsko djelo, jedan od najvećih superspektakala evropske kinematografije koji je s uspjehom prikazivan u svim zemljama svijeta. Priča Neretve događa se 1943. godine, kada je Hitler operacijom Vajs htio konačno slomiti glavninu partizanskih snaga zajedno s Vrhovnim štabom na čelu s Titom. U velikoj ofanzivi učestvovale su divizije njemačke i italijanske armije, kvislinške ustaške jedinice i velika koncentracija četnika koji su učestvujući u operaciji Vajs vidjeli svoju šansu za obračun s partizanskim pokretom. Potiskivane od nadmoćnih neprijateljskih snaga, partizanske jedinice s brojnim ranjenicima odustale su prema rijeci Neretvi s namjerom da prelaskom preko rijeke izađu iz neprijateljskog obruča.

U filmu koji je snimljen 1969. godine igraju: Jul Briner, Hardi Kruger, Franko Nero, Orson Vels, Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Boris Dvornik, Bata Živojinović...

Bonus video: