PRVOSTEPENA PRESUDA OSNOVNOG SUDA PODGORICA

Grbović, ipak nije diskriminisan

Sudija kazao da je poziv za sjednicu skupštinskog Odbora za ekonomiju dobio jedino izvršni direktor UPIS-a Marko Piletić
162 pregleda 6 komentar(a)
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Sava Grbović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2016. 07:06h

Vlasnik Lutrije Sava Grbović Džigi nije diskriminisan time što mu nije dozvoljeno da prisustvuje sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, prije dvije i po godine.

To je odluka sudije podgoričkog Osnovnog suda Veljka Radovanovića, koji je odbio tužbeni zahtjev Grbovića, Udruženja priređivača igara na sreću i predstavnice te nevladine organizacije Sandre Milić, koja je tada, takođe, udaljena iz državnog parlamenta.

Tužbom je traženo da se utvrdi da je Skupština 29. i 30. jula 2013. godine, diskriminatorski postupala prema njima, da se zabrani ponavljanje diskriminacije, da im se isplati odšteta od 200.000 eura i da Skupština objavi presudu u medijima.

Radovanović je obrazložio da se iz dopisa Odbora za ekonomiju zaključuje da je poziv za sjednicu dobio jedino izvršni direktor te NVO Marko Piletić, koji je i podnosilac inicijative za donošenje zakona o dopuni Zakona o dopuni o porezu na dodatu vrijednost.

Dodao je i da je volja predjednika Odbora koga će na sjednicu pozvati, zbog čega se ne može govoriti o postojanju bilo kojeg oblika diskriminacije.

Sud je konstatovao i da nijesu dokazani navodi Grbovića - da je osnov za nejednako postupanje prema njemu nepripadanje političkoj ideologiji predsjednika Skupštine.

Podgorički Viši sud ranije je ukinuo presudu sutkinje Ljiljane Šoškić, koja je u međuvremenu prešla u Viši sud, a njome je vlasniku Lutrije dosuđeno 4.000 eura odštete i utvrđeno da je bio diskriminisan.

Na ponovljenom suđenju je zato izabran novi postupajući sudija Radovanović.

Grbović se prije dvije godine godine pojavio na sjednici Odbora, koji je trebalo da se izjasni o predlogu izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji je predložio DPS i čija je suština da se ukine porez od 19 odsto za igre na sreću.

Poslanik Nebojša Medojević, kazao je tada da se mora ispitati kako su "neka bezbjednosno interesantna lica" došla u Skupštinu.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović zamolio je Grbovića da napusti sjednicu jer nije bio pozvan.