Odnos prema bolu okupio ex-YU umjetnike

Izložba će biti otvorena u subotu, 23. januara, u prostoru “Espace arts plastique L’Atelier”
1 komentar(a)
izložba Francuska
izložba Francuska
Ažurirano: 20.01.2016. 16:12h

Odnos prema bolu tijela okupio je radove umjetnika iz bivše Jugoslavije - Miodraga Dada Đurića,Zorana Mušića, Vladimira Veličkovića, Pavla Pejovića, Dimitrija Popovića, Vladimira Markovića, Evgeniju Deminevsku i Zlatka Glamočaka na izložbi koja će u subotu, 23. januara, biti otvorena izlagačkom prostoru “Espace arts plastique L’Atelier” u gradu Mitri Moriju udaljenom 15 kilometara od Pariza.

Ideja za ovakvu koncepciju izložbe uslijedila je poslije konferencije Kristijana Norbergena, likovnog kritičara, o tijelu na Francuskoj akademiji nauka i umjetnosti. Ovaj renomirani kritičar prošetao se kroz temu Umjetnost i tijelo izborom od 25 figurativnih umijetnika preko Pikasa, Munka, Ensora, Noldea Silea,Bernara Bifea, Arnulfa Rajnera pa sve do Veličkovića i Glamočaka.

Poslije pomenute konferencije Glamočak je pozvan da u izlagački prostor u gradu Miti Moriju izloži svoja “tijela u bolu” koja kao da su u “svojoj aktuelnosti pobjegla sa malih ekrana”. Izložba se sastoji iz dva segmenta : Glamočakova samostalna izložba i pet umjetnika koji su se okupili oko srodne tematike. Dado će biti zastupljen sa crtežima i jednom skulpturom u bronzi iz serije koju je izlagao na Venecijanskom bijenalu 2009. godine na kome je zastupao Crnu Goru. Zoran Mušic, jedan od najznačajnijih evropskih poslijeratnih umjetnika, biće prestavljen sa nekoliko grafika iz najčuvenije poslijeratne mape grafika sa scenama iz Aušvica pod nazivom “Mi nismo posljednji”.

Vladimir Veličković, francuski akademik, biće zastuplijen sa crtežima glava, a sa dvije skuplture u bronzi, ekspresionističkim portretom i zasiječenim ženskim tijelom, biće predstavljen Pavle Pejovic. Dimitrije Popović će izlagati grafike sa prepoznatljivom anatomijom, disciplinom u službi smrti, a Evgenija Demnievska velikom fotografijom tijela sa intervencijama. Vladimir Marković, Budvanin i fotograf gotovo nepoznat crnogorskoj publici, biće zastupljen fotografijama lutki koje pripadaju kolekciji Luvra i koje je izlagao u ovom muzeju, u departmanu Primijenjene umjetnosti, zajedno sa Andrej Putman, dizajnerkom svjetskog glasa.

U toku samog otvaranja izložbe predviđen je i razgovor koji će voditi konferensije i univerzitetski profesorSilvie Testamark sa Zlatkom Glamočakom na temu tijela u savremenoj umjetnosti.

Dešifrovanje kroz umjetnost

U okviru izlozbe, šestog februara, Silvie Testemark održaće konferenciju vezanu za ovu izložbu pod nazivom “Oni koji pate”, muška tijela u bolu gdje će ovu tematiku dešifrovati kroz umjetnička djela počevši od starih majstora Ticijana, Karavađa, Rubensa pa sve do modernih umijetnika poput Feliksa Nusbauma (pogubljen je u Aušvicu četri dana pred oslobađanje logora), Đine Pane sa svojim auto ranjavanjima, Vladimira Veličkovića čija su tijela obilježena znakovima sudbine, Zorana Mušića, nekadašnjeg zatvorenika Aušvica, i Zlatka Glamočaka.

Bonus video: