Plašila se otkaza kad su je greškom uhapsili

Ona je “Vijestima” rekla da još ne može da shvati kako je došlo do takve greške, naglašavajući da uprkos svemu ne želi da kritikuje tužilaštvo ili policiju...
56 pregleda 34 komentar(a)
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.01.2016. 07:10h

Slavka Vujašković najavila da će tužiti državu, ukoliko se prethodno sa Ministarstvom pravde ne dogovori o obeštećenju zbog neosnovanog hapšenja.

Pedesetčetvorogodišnjakinja uhapšena je 14. decembra u porodičnoj kući u Radanovićima, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja je oštetila kasu Budve za više miliona eura.

Kada je u Specijalnom tužilaštvu utvrđeno da su lisice na ruke policajci po njihovom nalogu stavili ženi zaposlenoj na održavanju čistoće na benzinskoj pumpi na Jazu, izvinili su joj se i ostavili na autobuskoj stanici da se sama i bez novca vrati kući.

Narušenog zdravlja, ranije operisana, Slavka kaže da je doživjela šok i stres i da se dodatno razboljela nakon 10 sati provedenih u betonjerci Centra bezbjednosti Podgorica.

Ona je “Vijestima” rekla da još ne može da shvati kako je došlo do takve greške, naglašavajući da uprkos svemu ne želi da kritikuje tužilaštvo ili policiju...

“Ujutru rano, oko šest sati spremala sam se za posao. Bila sam sama u kući, sin i suprug bili su na poslu, dok je kćerka spavala kod drugarice. Zazvonila su na vrata dva policijska inspektora u civilu, koji su se legitmisali. Uplašila sam se da se nešto nije dogodilo djeci ili mužu. Oni su me pitali da li sam ja Vujašković Slavka, od oca Milutina i majke Ruže, što sam ja potvrdila. Moje djevojačko prezime je Kovačević. Kazali su nam da pođem sa njima da dam izjavu kod tužioca. Na moje pitanje - zbog čega moram da dam izjavu, kazali su da mi ne mogu ništa reći, već će tužilac da mi sve kaže”, ispričala je Slavka.

Ona je rekla da su sjeli u vozilo i od njihove kuće iznad Radanovića spustili se do magistrale.

“Mislila sam da idemo u Kotor kod tužioca, ali su oni automobil okrenuli ka Budvi. Upitala sam ih gdje me vode, kazali su mi u Podgoricu. Na moje iznenađenje zbog čega u Podgoricu, ponovili su da mi to ne mogu kazati”.

Slavka je rekla da se uplašila da će dobiti otkaz, jer nije otišla na posao.

“Nisam znala zbog čega mogu biti uhapšena. Niko mi od 6 do 21 čas, kada sam sprovedena kod tužioca Saše Čađenovića, nije saopštio zbog čega sam uhapšena. Čak mi niko nije ni kazao da je još neko uhašen iz Budve, pa bih mogla logično povezati da je u pitanju neka greška. Nemam nikakve veze sa bulevarom, WTE ili Kopirajtom... Više puta sam u policiji pokušavala da saznam zašto sam dovedena”, rekla je Vujašković.

Ona je objasnila da joj nije pozlilo jedino na saslušanju kod tužioca, već da joj je bilo loše tokom cijelog dana - jer nije uzela obaveznu terapiju.

“Stavljaju mi lisice na ruke i vode me kod tužioca, ali mi nagovještavaju da bih mogla da ostanem duže u pritvoru, zbog čega sam bila još više uznemirena”, rekla je Slavka.

“Kada sam ušla kod tužioca, pitao me je da li mi treba advokat i preporučio mi da izađem na minut da razmislim. Vratila sam se i kazala mu da mi ne treba, jer znam da nisam kriva ni za šta.

Tužilac je počeo da diktira zaglavlje prijave i upitao me da li sam ja izvjesna Blagojević. Kazala sam da nisam. Pitao me je ko sam ja. Odgovorila sam mu Slavka Vujašković, Beba me zovu. Tužlac se odmah iskreno izvinio, kazao mi je da je greška, bilo mu je neprijatno. Naredio je da me prevezu do autobuske, autobusom sam došla do Budve, gdje me je suprug sačekao”, kazala je Slavka Vujašković.

Nušić se sa nebesa smije apsurdu

“Prema Zakonu o krivičnom postupku, tražićemo svu satisfakciju koju je zakon odredio za lica koja su neosnovano ili nezakonito lišena slobode. Prvo se kod Ministarstva pravde traži postizanje sporazuma, te ukoliko ne udovolje tom sporazumu, ukoliko se ne dogovorimo o visini naknade, tužićemo državu.

Međutim, ne postoji novac koji to može nadoknaditi. Teško je izračunati koji bi to novac bio adekvatan stresu koji je toga dana preživjela”, kazao je juče “Vijestima” njen advokat i brat Veselin Kovačević.

Ispričao je da je u ponedjeljak bio kod specijalnog tužioca, koji mu je obrazložio kako je došlo do Slavkinog hapšenja.

“Tužilac mi je objasnio kako je došlo do te greške. On se više puta izvinio ljudski, jer je došlo do velike greške. Tužilaštvo bi se izvinilo i da se mediji nijesu uključili. Tužilac se složio sa mnom da - ko radi taj i griješi, a ko ne priznaje grešku, taj duplo griješi. Nema nedodirljivih i bezgrešnih. Nušić se smije sa nebesa oko ovoga apsurda. Mogla bi se od ovoga napraviti humoristička emisija, ali je ipak u pitanju tragikomedija. Tužilac nije nju pustio da se brani sa slobode, već je ona puštena da ide kao slobodan građanin, kao osoba koja nije ni trebalo da bude tu”, naglasio je Kovačević.

Ocijenio je da do tako strašne zabune ne bi došlo da su policijski inspektori na licu mjesta identifikovali njegovu sestru i pitali je gdje radi.

“Glupo je u gluposti tražiti išta drugo, osim gluposti“, kazao je Kovačević.

Bonus video: