Camera Imaginata - Preobražaj ideje u projekat

"Rad se bavi izučavanjem procesa koji signaliziraju akciju umjesto reprezentacije, učešće umjesto recepciju, podrazumijevajući umjetnost kao socijalnu strategiju”, zapisala je o radu Irena Lagator Pejović
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2016. 18:08h

Crnogorska umjetnica Irena Lagator Pejović predstaviće se radom “Camera Imaginata” na kolektivnoj izložbi pod nazivom “Normalities”, koja će u srijedu, 20. januara, biti otvorena u Austrijskom kulturnom forumu u Njujorku.

“Rad Camera Imaginata. Sredstva za razmjenu moći imaginacije se oslanja na koncept umjetnosti kao socijalnog medija i participaciju posjetioca. Čitaocu je omogućeno da siječenjem forme crteža otvorene kocke na jednoj od stranica kataloga, transformiše ideju u objekat, idealno u realno. Time umjetnica preispituje odgovornost svakog od nas, dok uputstva, signalizirana na unutrašnjim stranicama crteža kocke poput osjeti prisustvo, omogući vrijeme, sjeti se imaginacije, ostaju u prostorima naše memorije jednom kada je objekat konstruisan. Rad se bavi izučavanjem procesa koji signaliziraju akciju umjesto reprezentacije, učešće umjesto recepciju, podrazumijevajući umjetnost kao socijalnu strategiju”, zapisala je o radu Irena Lagator Pejović.

Na izložbi u Njujorku, rad “Camera Imaginata” će biti izložen kao konstruisan objekat.

Galerija

Bonus video: