Odbijen optužni predlog protiv direktora Pinka: Radenović nije bio očigledno zlonamjeran

Sud tvrdi da nema dovoljno dokaza da je Goran Radenović, putem medija, lažno prijavio J ova n ku Krunić da je “krtica”
199 pregleda 1 komentar(a)
Goran Radenović, Foto: Savo Prelević
Goran Radenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2016. 16:42h

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Željka Jovović i drugi put je odbila optužni predlog protiv direktora Televizije Pink Gorana Radenovića, smatrajući da nema dokaza da je počinio krivično djelo lažno prijavljivanje.

Viši sud je ranije ukinuo njenu prethodnu odluku o odbijanju optužnog predloga, ocjenjujući da nije u skladu sa obrazloženjem rješenja kojim se odbija optužni predlog.

U Višem sudu su tada ukazali da je optužni predlog odbijen zbog nedostatka dokaza, dok se u obrazloženju takve odluke govori o tome kako to što je uradio Radenović uopšte nije krivično djelo.

Jovović ovog puta u obrazloženju navodi da nema dovoljno dokaza da je Radenović , putem medija, lažno prijavio oštećenu Jovanku Krunić, koja je zaposlena u Specijalnom državnom tužilaštvu, da je učinila krivično djelo.

"Po nalaženju suda, mišljenje okrivljenog da postoji "krtica" u tužilaštvu predstavlja vrijednosni sud koji je on kao novinar iznio u prilogu, a ukoliko su u konkretnom slučaju povrijeđena lična prava i slobode određenih lica, u prvom redu oštećene Jovanke Krunić, isti imaju pravo na ispravku i odgovor, ako smatraju da je putem objavljenog programskog sadržaja povrijeđeno neko njihovo Ustavom ili zakonom ustanovljeno pravo, ili eventualno na tužbu nadležnom sudu na naknadu štete", navodi se u obrazloženju odluke.

Jovović opet ističe da se "ponašanje okrivljenog ne može okarakterisati kao očigledno zlonamjerno ili u suprotnosti sa etičkim pravilima novinarstva”.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić podnio je krivičnu prijavu protiv Radenovića, nakon što su iz Televizije Pink M danima saopštavali da su od konkretnih osoba iz te državne institucije procurjele informacije o hapšenju budvanskih funkcionera. Osnovno državno tužilaštvo je, nakon toga, podiglo optužni predlog protiv Radenovića.

Katnić je ranije rekao da se plasiranjem takvih informacija skreće pažnja sa odlučnosti tužilaštva da se izbori sa svim vidovima kriminala.

“Tužilaštvo je posljednja institucija kojoj bi išlo u prilog da povjerljive informacije dostavlja medijima i time ugrozi postupak koji je samo iniciralo”, kazao je ranije Katnić.

Specijalno tužilaštvo vodi izviđaj o navodnom curenju informacija.

Bonus video: