Anđeliću 3.000 eura za 33 dana zatvora

Prema nalazu suda visina nadoknade predstavlja srazmjernu satisfakciju i kreće se u granicama pretrpljenih povreda
343 pregleda 0 komentar(a)
Novac, pare, 500 eura, Foto: Shutterstock
Novac, pare, 500 eura, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2016. 16:34h

Nakon više od dvije decenije od događaja u kojem je stradao jedan mladić, Baranin Goran Anđelić zvani Makaza, pravosnažnom presudom dobio je dvije i po hiljade eura na ime odštete za neosnovani pritvor u trajanju od 33 dana u Istražnom zatvoru u Spužu i 500 eura za namirenje sudskih troškova.

Građansko vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je presudu Osnovnog suda u Podgorici kojom je odlučeno da se usvaja tužbeni zahtjev i da se država Crna Gora obavezuje da Anđeliću, na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed povrede ugleda, časti i slobode zbog neosnovanog lišenja slobode u periodu od 27. novembra 1994. do 30. decembra 1994. isplati ukupan iznos od 2.500 eura, kao i da mu na ime naknade troškova postupka isplati iznos od 500 eura.

“Iz spisa proizilazi da je protiv tužioca Gorana Anđelića vođen krivični postupak, koji je okončan presudom Višeg suda u Podgorici, kojom je tužilac oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, dok je istom presudom odbijena optužba da je izvršio krivično djelo učestvovanje u tuči, a koja presuda je potvrđena presudom Apelacionog suda.

Anđelić je bio u pritvoru od 27. 11. 1994. do 30. 12. 1994, te da prije pritvaranja nije bio osuđivan. On se obratio Ministarstvu pravde sa zahtjevom za naknadu štete, ali sporazum nije postignut. Utvrđeno je i da je neosnovano pritvaranje za posljedicu imalo duševne bolove koje je trpio tokom trajanja neosnovanog lišenja slobode. Kod tako utvrđenog činjeničnog stanja, Osnovni sud je pravilno postupio kada je našao da Anđeliću pripada pravo na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode”, navodi se u drugostepenoj presudi građanskog vijeća Višeg suda u Podgorici.

U presudi piše da je Osnovni sud, prilikom odlučivanja o visini naknade, uzeo u obzir sve objektivne i subjektivne okolnosti koje su mogle biti od uticaja na prirodu, težinu i trajanje duševnih bolova.

“Ovo posebno imajući u vidu pravilno utvrđenu dužinu trajanja pritvora, vrstu i težinu krivičnih djela stavljenih tužiocu na teret, njegove porodične prilike, te raniju neosuđivanost, pa dosuđeni iznos od 2.500 eura i po nalaženju ovog suda predstavlja srazmjernu satisfakciju i kreće se u granicama pretrpljenih povreda i tom naknadom se ostvaruje cilj radi koga je naknada ustanovljena”, navodi se u presudi.

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsjedavao sudija Ratko Ćupić, krajem decembra 2013. godine je oslobodilo od optužbe braću Željka i Gorana Anđelića iz Bara, što je potvrdio i Apelacioni sud.

Željko Anđelić je oslobođen od optužbe da je izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju u sticaju sa krivičnim djelom teško djelo protiv opšte sigurnosti. Njegov brat Goran Anđelić oslobođen je od optužbe da je izvršio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Sud je, usljed odustanka tužioca od krivičnog gonjenja, donio presudu kojom se optužba odbija u odnosu na optuženog Gorana Anđelića, kojom je bilo predstavljeno da je izvršio krivično djelo učestovanje u tuči.

Bucko je pucao na Anđelića

Presudom Višeg suda u Podgorici, Budimir Peličić zvani Bucko iz Bara, osuđen je na deset godina zatvora zbog pucnjave i obračuna u kafe-baru “Panter” u Baru, u kojem je stradao Mitar Bošković. Apelacioni sud je potvrdio presudu, osim što je preinačio u pogledu kazne i osudio ga na devet godina.

U prvostepenoj presudi se, između ostalog, navodi da je u pucnjavi u kafe-baru “Panter” hicem iz pištolja koji je ispalio Peličić, ubijen Mitar Bošković.

Okrivljeni Peličić je 25. novembra 1994. godine oko 21 sat u Baru, u kafiću “Panter”, s umišljajem pokušao da ubije Željka Anđelića i pri tom, s umišljajem doveo u opasnost prisutne goste u lokalu.

On je Anđelića prvo udario u glavu drškom revolvera, a potom se izmakao i ka njemu ispalio više metaka, tako da je jedno zrno pogodilo Boškovića, koji je preminuo zbog oštećenja aorte.

Bonus video: