Greškom uhapsili čistačicu kao članicu mafije

Advokat Slavke Kovačević juče je bio u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici i tražio je da se ta institucija javno izvini Kovačevićevoj i da se javnosti saopšti da ona nema veze ni sa kakvim milionskim malverzacijma, i da ne pripada kriminalnim grupama
104 pregleda 133 komentar(a)
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Slavka Kovačević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.01.2016. 06:25h

Specijalno državno tužilaštvo greškom je 14. decembra izdalo nalog policiji da uhapse Grbljanku Slavku Kovačević.

Iako nikada nije radila u Opštini Buvda, niti je ikada imala bilo kakve veze sa opštinskim investicijama u tom gradu, ova skromna pedesetčetvorogodišnja žena, zaposlena kao higijeničarka na benzinskoj pumpi na Jazu, obrela se na spisku osumnjičenih za višemilionske malverzcije.

Tog jutra, u cik zore, inspektori Odsjeka za organizovani kriminal pokucali su na vrata njene porodične kuće u Radanovićima i stavili joj lisice na ruke. Tada joj je saopšteno da se sumnjiči da je dio organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budvansku kasu za više od deset miliona eura. Ona je obavijestila svog brata advokata da je uhapšena, ali i pokušala da se razjasni sa inspektorima i objasni im da je posrijedi očigledna greška i da je njen život daleko od miliona. Bez uspjeha, jer je odvedena u podgorički Centar bezbjednosti gdje je u betonjerci satima čekala saslušanje kod tužioca.

Nakon što su Kovačević i još petoro osumnjičenih privedeni, Specijalno tužilaštvo i Uprava policije oglasili su se zvaničnim saopštenjem tvrdeći da je i ona osumnjičena u aferama "Copyright", "Donji Bulevar" i "WTE".

Kovačević je kod tužioca sa lisicama na rukama dovedena tek u večernjim satima i dok je slušala za šta je osumnjičena pozlilo joj je. Intervenisala je ljekarska ekipa Hitne pomoći koja joj je pomogla da se povrati.

Upitana da li razumije za šta je optužuje, Kovačević je specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću objašnjavala ko je ona i čime se bavi i tvrdila ono što se ispostavilo kao istina - da su je sa nekim zamijenili.

Tužilac je tek nakon toga uvidio da je napravljena greška i oslobodio je, tačnije "pustio da se brani sa slobode".

Njenim mukama tu nije bio kraj. Kod sebe nije imala ni novac ni dokumenta, jer je u šoku zbog hapšenja zaboravila da bilo što uzme iz kuće. Kako je niko nije čekao ispred tužilaštva, zamolila je policiju da je odvezu do Autobuske stanice, što su oni i učinili.

Specijalno tužilaštvo nakon hapšenja nije našlo za shodno da saopšti da je napravljena greška. Oni su to uradili tek juče odgovarajući na novinarska pitanja.

"Specijalno državno tužilaštvo već je to uradilo u posrednoj komunikaciji, a ovom prilikom se i javno izvinjava zbog toga što je S.K. iz Budve lišena slobode iako to nije trebalo da bude urađeno", piše u odgovorima na pitanja redakcije "Dana".

Na pitanja "Vijesti" na osnovu kojih dokaza je Kovačević uhapšena, iz Vrhovnog državnog tužilaštva nije stigao odgovor.

Advokat Branko Anđelić kazao je da je to "neočekivan neprofesionalizam službenika Uprave policije".

"Posebno kada se ima u vidu da naredba za privođenje sadrži nekoliko podataka koji jedno lice odvajaju od drugog sa istim imenom i prezimenom. Nisam upoznat sa tim da li je možda izvršen i pretres kuće u kojoj stanuje, ali ako jeste, mogu zamisliti kakvu je neprijatnost preživjela gospođa Kovačević prilikom izvršenja te radnje", kazao je Anđelić i dodao da vjeruje da će ovaj primjer poslužiti za nauk "i da se ovakve tragikomične situacije neće ponavljati".

"Zabrinjavajuće je da je osumnjičena, ako su tačni podaci kojima raspolažem, provela više od 12 sati u pritvoru. Valjda je neko za to vrijeme imao načina i vremena da provjeri da li se radi o osobi čije je privođenje tužilaštvo zahtijevalo. Nažalost, nijesam siguran ni da će Kovačević adekvatnu satisfakciju imati u nekoj sudskoj odluci zbog povrede časti i ugleda", kazao je advokat Anđelić.

Slavka traži javno izvinjenje

Reporter “Vijesti”, juče ujutro bio je na benzinskoj pumpi na Jazu, gdje su mu potvrdili da je Kovačević nastavila redovno da dolazi na posao, i da je i juče odradila prvi dio jutarnje smjene, ali i da će u 16 časova ponovo doći na posao.

Ona već duže radi na održavanju čistoće na toj benzinskoj pumpi, a "Vijestima" su ispričali da ona živi mirnim i skromnim porodičnim životom.

Redakcija “Vijesti” stupila je juče u kontakt sa Slavkom, koja nije željela da komentariše o onome što je preživjela zbog hapšenja.

Ispričala je da nikada nije radila u Opštini Budva, niti bila uključena u bilo kakve sumnjive poslove.

Njen advokat, saznaju “Vijesti”, juče je bio u Specijalnom tužilaštvu u Podgorici i tražio je da se ta institucija javno izvini Kovačevićevoj i da se javnosti saopšti da ona nema veze ni sa kakvim milionskim malverzacijma, i da ne pripada kriminalnim grupama.

Bonus video: