Otac Jovana Vukotića: Mog sina su hapsili nezakonito, na organizovan način

“Mnogo truda treba uložiti i na koverti pročitati datum prijema i moj potpis...”
451 pregleda 10 komentar(a)
Osnovni sud Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Osnovni sud Kotor, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 18.01.2016. 20:29h

Kotoranin Vesko Vukotić kazao je da ne treba biti pravnik da se ustanovi krivica svih protiv kojih je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog hapšenja njegovog sina Jovana Vukotića.

On je tada podnio prijavu protiv predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića, policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, i podgoričkog Višeg suda, optužujući ih da su mu sina nezakonito strpali u spuški zatvor.

“Vijesti” su prije par dana objavile da je Specijalno tužilaštvo utvrdilo da Vučković nije zloupotrijebio službeni položaj kada je jednog od navodnih vođa škaljarskog klana poslao u zatvor.

Odlukom tog tužilaštva, predmet je vraćen u hercegnovsko Osnovno tužilaštvo, kako bi ocijenili da li se neko drugi, ako nije Vučković, 11. novembra 2014. godine ogriješio o Vukotića.

“Ovdje nije odgovoran jedan starješina organa, već svi protiv kojih je advokat Goran Rodić u moje ime podnio krivičnu prijavu... Ovdje je sve urađeno nezakonito, na organizovan način, pa je Specijalno tužilaštvo u ovom slučaju trebalo upotrijebiti institut o priznanju krivice”, piše u Vukotićevom saopštenju.

Ocijenio je da je hapšenje njegovog sina "prljav i nasilan čin", ističući da je Jovan odveden u zatvor prije nego što je primio pravosnažnu presudu kojom je osuđen na godinu zatvora.

Jovan Vukotić je 11. novembra 2014. godine uhapšen oko osam sati izjutra na graničnom prelazu Sitnica. Ekspresno je odveden u spuški zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog "ubistva u pokušaju pomaganjem" iz 2002. godine.

Njegov otac tvrdi da je presudu preuzeo istog dana oko podne, u kotorskoj pošti "ne znajući da je Jovan već u zatvoru".

"Čudi me da se ombudsman i organ koji kontroliše rad policije i ostali narodni dušebrižnici ne zainteresovaše za ovaj slučaj a kada su novine o tome pisale. Predmet o ovoj nezakonitoj raboti se selio od grada do grada, da bi konačno Specijalno tužilaštvo nakon osam mjeseci ustanovilo da Vučković nije kriv i ponovo vratilo u Herceg Novi, tužiocima koji su ga vijećali šest mjeseci i nijesu mogli prelomiti i saopštiti istinu. Mnogo truda treba uložiti i na koverti pročitati datum prijema i moj potpis", poručio je Vukotić.

Bonus video: