Umro švajcarski slikar i vajar Gotfrid Honeger

Prilikom njegove posljednje izložbe u Parizu umjetnik je izjavio novinarima "Imam 98 godina i odlučio sam da promijenim svijet"
0 komentar(a)
Cirih, Foto: Shutterstock
Cirih, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2016. 18:38h

Švajcarski slikar i vajar Gotfrid Honeger, apstraktni umjetnik, umro je u svom domu u Cirihu u 99. godini, javili su danas švajcarski mediji.

Umjetnik je umro juče.

Centar Pompidu u Parizu je 2015. organizovao retrospektivu ovog umjetnika čija djela se nalaze u kolekcijama više velikih muzeja kao što je Muzej moderne umjetnosti (Moma) u Njujorku.

"Njegovo djelo, plastično, inventivno, raznoliko, u stalnom kretanju pokriva oko 60 godina stvaranja, u potpunosti angažovanog u velikim raspravama oko apstraktne umjetnosti 20. i 21. vijeka", napisao je u saopštenju Bernar Blisten, direktor nacionalnog muzeja savremene umjetnosti pariskog Centra Pompidu.

Prilikom njegove posljednje izložbe u Parizu umjetnik je izjavio novinarima "Imam 98 godina i odlučio sam da promijenim svijet".

Honeger, koji je živio u Parizu i u Kanu, osnovao je 1990-1991 sa svojom partnerkom Sibil Alber-Barje, centar za avangardnu grupu umjetnika "Espace de l'Art Concret", blizu Grasa, na jugu Francuske.

Na tom mjestu izložena je zbirka od 500 djela 160 umjetnika (apstraktna umjetnost, minimalizam, konceptualna umjetnost) među kojima su djela Hansa Arpa, Endija Vorhola, Tomasa Hiršhorna, Mena Reja i Iva Klajna. Njih dvoje su tu zbirku 2002-2003 poklonili francuskoj državi.

Gotfrid Honeger rođen je 12. juna 1917, i detinjstvo je preveo kod svojih bake i djede u Engadinu, kantonu Graubinden. Poslije studija na školi Primijenjenih umjetnosti u Cirihu, on je osnovao atelje za grafičku umjetnost, dekoraciju i fotografiju 1938.

Postao je poznat po organizaciji izložbi među kojima i Nacionalnu izložbu u Cirihu 1939. godine i takođe je napravio prvu pokretnu izložbu grafičke umjetnosti u Švajcarskoj.

Živeo je u skandinavskim zemljama, u Njemačkoj, Sovjetskom Savezu i SAD.

Bonus video: