Latinoviću blokirali i tri apartmana u Splendidu

Podgorički Viši sud na zahtjev Specijalnog tužilaštva donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja za kompletnu imovinu "Trejd junika". Blokirani im i "TQ Plaza" i kompleks Rusko selo...
114 pregleda 12 komentar(a)
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Splendid, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.01.2016. 17:29h

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je tri apartmana u hotelu “Splendid”, koja su u vlasništvu kompanije Mirka Latinovića.

Latinović je aktuelni svjedok saradnik u istragama koje Specijalno tužilaštvo vodi protiv budvanske kriminalne grupe.

Prema katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, teret na nekretninama Latinovića u “Splendidu” upisan je 21. decembra 2015. godine, istog dana kada je stavljena zabrana na njegov kompleks "Rusko selo".

Latinovićeva građevinska kompanija bila je glavni izvođač radova na gradnji bečićkog elitnog hotelskog kompleksa, a apartmane od 88, 102 i 127 kvadrata zadržala je za sebe.

Vlasništvo nad tim apartmanima kompanija je upisala tek u februaru prošle godine. Proteklih godina u njima su bile kancelarije “Trejd junika”, a nerijetko su u apartmanima boravili i članovi porodice Latinović.

Podgorički Viši sud na zahtjev Specijalnog tužilaštva donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja za kompletnu imovinu “Trejd junika”.

Prije luksuznih apartmana u “Splendidu” i rezidencijalnog kompleksa vila na brdu iznad Svetog Stefana, blokiran je i Latinovićev poslovni centar “TQ Plaza”.

Tada je Latinoviću zabranjeno da raspolaže sa više od 30 hiljada kvadrata poslovno-stambenog prostora u tom kompleksu.

Latinović je pred tužiocem priznao da je član kriminalne grupe na čijem je čelu, po njegovom iskazu, bio visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Specijalno tužilaštvo tu kriminalnu grupu sumnjiči da je u poslu izgradnje “TQ Plaze” oštetila budžet Budve za oko 20.000.000 eura.

Vlasnik “Trejd junika” dobio je status svjedoka saradnika, ali se obavezao da nadoknadi kompletnu štetu. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno je najavio da će sa Latinovićevom firmom zaključiti sporazum o priznanju krivice. Navodno predviđeno je da “Trejd junik”, na ime štete od 19,5 miliona eura, koliko su utvrdili vještaci, Opštini Budva preda u vlasništvo 8.000 kvadrata poslovno-stambenog prostor u “TQ Plazi”.

Da bi sporazum bio zaključen, Opština Budva moraće da raskine Aneks IV ugovora koji je prije godinu i po zaključila sa firmom Mirka Latinovića i ugovor o fiduciji zaključen u julu 2014. godine.

Odlukom Skupštine Budve 2014. godine dato je zeleno svjetlo tadašnjem gradonačelniku Lazaru Rađenoviću da zaključi aneks ugovora, kojim se “Trejd junik” obavezao da ispuni dio iz osnovnog ugovora i izgradi 10.000 kvadrata garažnog i poslovnog prostora, preko puta luksuznog kompleksa TQ Plaza.

Opština je tada, kako bi se osigurala da će “Trjed junik” izvršiti obavezu, stavila fiduciju na 4.000 kvadrata u “TQ Plazi”. Šef budvanskog parlamenta Boro Lazović zakazao je za sjutra vanrednu sjednicu Skupštine opštine na kojoj će se kao jedina tačka dnevnog reda naći poništenje aneksa IV ugovora i “skidanje” fiducije”.

Budvanski odbornici sjutra odlučuju o poništenju aneksa

Budvanski odbornici dobili su obrazloženje zbog čega bi trebalo da podrže poništenje aneksa zaključenog sa Latinovićevom kompanijom.

Njima je opštinski Sekretarijat za zaštitu imovine predložio da prihvate odluku “zbog što hitnijeg stvaranja formalno-pravnih uslova za zaključenje sporazuma o priznanju krivice sa okrivljenim, privrednim društvom 'Trejd junik', a samim tim i stvaranja uslova za nadoknadu štete Opštini Budva u skladu sa nalazom i mišljenjem vještaka”.

U obrazloženju je pojašnjeno da su sudski vještaci utvrdili da je šteta po budžet Opštine Budva u poslu izgradnje TQ Plaze 19.521.905,24 eura.

Istakli su da se 28. oktobra 2015. Opštini Budva obratio Latinović, a 14. januara ove godine i izvršni direktor “Trejd junika” i da su tražili sporazumni raskid aneksa IV ugovora i ugovora o fiducijarnom prenosu prava svojine.

“Navedeni pravni poslovi sklopljeni su da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi izgradnje 'TQ Plaze' i podjele prostora unutar tog objekta”, napisao je Latinović Opštini Budva u zahtjevu za raskid ugovora.

Bonus video: