Obradović i Petrušić pozvani na izložbu u Italiju

Na veliki likovni salon crnogorski umjetnici neće stići ukoliko im ne pomognu opštine u kojima žive i Ministarstvo kulture
136 pregleda 0 komentar(a)
rad Milutin Obradović
rad Milutin Obradović
Ažurirano: 17.01.2016. 16:54h

Akademski slikari Milutin Obradović iz Bijelog Polja i Zoran Petrušić iz Risna dobili su pozivnicu za učešće na međunarodnoj izložbi u Kramori na sjeveru Italije, koja će se održati od 10. do 20. marta. Ipak, iako poznati u zemlji i inostranstvu ovi umjetnici teško da će, kako tvrde, na veliki likovni salon stići ukoliko im ne pomognu opštine u kojima žive i Ministarstvo kulture.

Poziv umjetnicima je stigao od poznatog izdavača i galeriste Pola Kabezasa iz Njujorka. Obradović je ispričao da ga je njegov kolega Petrušić obavijestio o pozivu.

"Pozivu je prethodilo Petrušićevo zapaženo učešće na velikom umjetničkom bijenalu u Majamiju, u avgustu prošle godine. Crna Gora, iako geografski mala, uvijek je imala velike umjetnike u svim branšama koji su mogli sa da stanu rame uz rame sa najvećim svjetskim stvaraocima. Prezadovoljan sam što su u mojoj i Zoranovoj umjetnosti organizatori prepoznali snagu i ukazali ogromno povjerenje“, rekao je Obradović.

On priznaje da mu teško pada što umjesto o stvaralaštvu moraju da brinu hoće li biti novca za putovanje, koje je za mnoge umjetnike ostvarenje životnog sna.

"Teško može čovjek da prihvati našu stvarnost da umjetnik mora da bude sve - od šegrtovog pomoćnika do umjetnika i da mora da brine o svemu, ali ovoga puta to prevazilazi naše mogućnosti i ja se nadam da će oni čiji smo mi u ovom slučaju ambasadori umjetnosti prepoznati problem. Volio bih kada i ostale moje kolege ne samo iz svijeta likovnog stvaralaštva ne bi morali da gube energiju na tako prizemne stvari”, kazao je Obradović.

Petrušić je objasnio da je svaki izlazak iz vlastitog dvorišta jedna vrsta izazova, a da je on veći ukoliko je prostor iz kojeg izlazi manji i skučeniji.

"Gotovo svaki likovni umjetnik nakon kreativne samoće i pražnjenja ima potrebu da se predstavi kako publici, tako i stručnoj javnosti. Koliko god jedan stvaralac bio raznolik, nakon izvjesnog vremena postaje dosadan užem okruženju, pa mu se u najgorem slučaju dodvorava da bi zadovoljio svoju sujetu. Mislim da je dovoljna satisfakcija kada na svojoj izložbi prvi put vidite nepoznata lica“, rekao je Petrušić.

I on je ukazao na probleme umjetnika koje, umjesto da ih raduju, često brinu pozivi iz velikih umjetničkih centara.

"Imao sam to zadovoljstvo da sebe i svoju državu promovišem kroz moje slikarstvo na bijenalu u Majamiju, gdje moja malenkost zbog nedostatka finansijskih sredstava fizički nije prisustvovala. Nadam se da ćemo ovoga puta naići na razumijevanje svih relevantnih instanci kako u opštinama u kojim živimo, tako i u zemlji koju ćemo reprezentovati", kazao je Petrušić.

Imaće izložbe u Novom Sadu, Beogradu, Perastu...

Obradović će 7. marta ove godine imati samostalnu izložbu u galeriji Kulturnog centra Novog Sada, pod nazivom "Dodir za ljubav". Nakon toga samostalno će izlagati u galeriji „Singidunum“ u Beogradu. Iza sebe ima više samostalnih i kolektivnih izložbi u Bijelom Polju, Podgorici, Budvi, Petrovcu, Kotoru, Šapcu ...

Petrušić je diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, smjer slikarstvo, u klasi profesora Dragana Karadžića.

Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade za slikarstvo na Podgoričkom likovnom salonu 1998. i 2004. godine, nagrade na Crnogorskom likovnom salonu 2009. godine i nagrade za najbolji rad na izložbi „Kotorski vizuelni umjetnici“ 2014. godine.

U prošloj godini bio je učesnik velikog umjetničkog bijenala u Majamiju. U februaru ove godine imaće samostalnu izložbu u Muzeju grada Perasta.

Bonus video: