BUDVANSKI DPS ĆE SADA MORATI DA OKRENE PLOČU

Dosta su aneksi "čuvali" Budvu

Poništavanje ankesa ugovora tražio je Latinović 28. oktobra 2015. a prekjuče i izvršni direktor njegove kompanije Tradeunique
71 pregleda 11 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.01.2016. 20:38h

Šef budvanskog parlamenta Boro Lazović za utorak je zakazao vanrednu sjednicu lokalne Skupštine, a jedina tačka dnevnog reda je odluka o stavljanju van snage aneksa IV ugovora i ugovora o fiduciji koji su Opština i kompanija Tradeunique zaključile početkom jula 2015.

Lazović je na kolegijumu predstavnicima parlamentarnih partija objasnio zbog čega je Opština promijenila mišljenje i više ta dokumenta ne smatra “jednim od najboljih rješenja za zaštitu imovine lokalne uprave”.

Raskid ugovora inicirala je kompanija biznismena Mirka Latinovića, koji je postao svjedok saradnik u slučaju višemilionskih malverzacija u Budvi.

Odlukom o stavljanju van snage tih akata, odbornici će ujedno ovlastiti predsjednika Opštine Srđu Popovića da „preduzeme sve radnje pred nadležnim službama radi poništenja, odnosno raskida svih pravnih poslova iz aneksa IV ugovora, oko izrade projektne dokumentacije i izgradnje poslovno komercijalno-turističkog centra i garaže u Budvi”.

Lazović je na kolegijumu dostavio obrazloženje koje je sačinio Sekretarijat za zaštitu imovine.

“Skupština opštine donijela je 7. jula 2014. Odluku o davanju ovlašćenja za potpisivanje aneksa IV ugovora, na osnovu kojih su zaključeni pravni poslovi koji su predmet istražnog postupka Specijalnog državnog tužilaštva. Iz dosad provedenih istražnih radnji i od strane sudskih vještaka utvrđena je šteta po budžet Opštine Budva u iznosu od 19.521.905,24 eura... Imajući u vidu da se 28. oktobra 2015.

Opštini Budva obratio osnivač Mirko Latinović, a 14. januara i izvršni direktor Trejd junika za sporazumni raskid aneksa IV ugovora i ugovora o fiducijarnom prenosu prava svojine, u kom su između ostalog istakli da su navedeni pravni poslovi da bi se prikrilo izvršenje krivičnog djela u vezi sa izgradnjom TQ Plaze i podjelom prostora unutar tog objekta, a radi okončanja postupka pred Specijalnim tužilaštvom u cilju što hitnijeg stvaranja formalno- pravnih uslova za zaključenje sporazuma o priznanju krivice sa okrivljenim - privrednim društvom Trejd junik, a time i stvaranja uslova za nadoknadu štete Opštini Budva u skladu sa nalazom i mišljenjem vještaka, predlažemo donošenje odluke”, piše u obrazloženju opštinskog Sekretarijata.

Raskid tog aneksa ključni je uslov da se sa 4.000 kvadrata u TQ Plazi skine fiducija Opštine, kako bi Specijalno državno tužilaštvo moglo da zaključi ugovor o sporazumnom priznanju krivice sa Latinovićevom kompanijom.

Sporazumom je precizirano da Tradeunique nadoknadi štetu prouzrokovanu navodno nezakonitim poslovima Latinovića sa kriminalnom grupom, na čijem je čelu Svetozar Marović. Biznismen je zato spreman da kompletnu lamelu C tog centra preda Opštini, a upravo u tom dijelu objekta su navodno stanovi i poslovni prostori koje su nezakonito stekli neki opštinski funkcioneri, pa i Marović.

Nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, koga je Skupština opštine 2014. ovlastila da zaključi aneks IV, nedavno je priznao krivicu pred specijalnim tužiocem - potvrdivši da je bio dio kriminalne grupe koja je oštetila opštinsku kasu za gotovo 20 miliona eura u poslu oko TQ Plaze.

Vještačenjem je, međutim, utvrđeno da je glavna šteta Opštini načinjena zaključivanjem Aneksa III - kojim je Opština zarad parking mjesta u garaži, kompaniji Tradeunique ustupila najtraktivnije poslovne i stambene prostore.

Raskid aneksa je uslov da se Budvi nadoknadi šteta koju je napravila organizovana kriminalna grupa

Da bi donekle ublažila štetu, lokalni čelnici se odlučuju da zaključe još jedan dodatak ugovoru, kojim obavezuju firmu da do 2017. izgradi garažno-poslovni kompleks od 10.000 kvadrata.

Kao granaciju da će to biti ispoštovano, Opština stavlja fiduciju na 4.000 kvadrata u TQ Plazi.

Parking nije izgrađen.

DF neće na sjednicu dok im Katnić ne pokaže sporazum

Opozicioni odbornici Demokratskog fronta saopštili su da neće doći na vanrednu sjednicu, ukoliko im Specijalno tužilašvo ne dostavi ugovor o Sporazumnom priznanju krivice koji će zaključiti sa kompanijom Tradeunique.

“Samo na osnovu sporazuma ćemo donijeti odluku da li da podržimo odluku, jer kao odgovorni predstavnici građana, koji su od prvog dana zahtijevali da se nadoknadi šteta Opštini, podržaćemo sporazum jedino ako procijenimo da je njime realno utvrđena šteta koja će biti nadoknađena isključivo Opštini Budva. Takođe, insistiraćemo da je tim sorazumom utvrđena i odgovornost svih koji su oštetili Opštinu. Imajući u vidu da su sve do sada donijete odluke kojima je Skupština opštine davala ovlašćenja predsjedniku bile štetne za grad, tražimo da nam upravo u ovom slučaju budu dostavljeni jasno definisani uslovi sporazuma, koji se odnose na zaštitu interesa Opštine Budva”, kazao je šef odborničkog kluba DF-a Đorđe Vujović.