Brazil finansira proizvodnju vakcine protiv Zika virusa

Brazil se suočava sa epidemijom virusa "Zika", koji je povezan s mikrocefalijom kod beba, odnosno poremećajem obima i veličine lobanje kod tek rođene djece
0 komentar(a)
vakcina, Foto: Beta-AP
vakcina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.01.2016. 18:31h

Vlada u Brazilu finansiraće Centar za biomedicinska istraživanja koji radi na proizvodnji vakcine protiv virusa "Zika" koji izaziva oštećenja mozga kod tek rođenih beba, sapšteno je danas iz brazilskog ministarstva zdravlja. Ministar zdravlja Marcelo Kastro izjavio je da će brazilska vlada finansirati istraživanja Britanskog instituta, sa sjedištem u Sao Pauolu, kako bi se u utvrđenom roku proizvela vakcina protiv tog virusa koji prenose tigrasti komarci.

Brazil se suočava sa epidemijom virusa "Zika", koji je povezan s mikrocefalijom kod beba, odnosno poremećajem obima i veličine lobanje kod tek rođene djece. Lobanja kod beba koje su rođene sa ovim deformitetom imaju manji obim glave od druge djece, u odnosu na pol, visinu i uzrast, zbog čega mozak ne može da se pravilno razvije. "Više od 3.500 beba rođeno je s mikrocefalijom od oktobra prošle godine, dok je u 2014. godini zabilježeno samo 150 ovakvih slučajeva", saopštilo je brazilsko ministarstvo zdravlja. Većima slučajeva zabilježena je na siromašnom sjeveroistoku zemlje, ali je zabilježen porast oboljelih i u Rio de Žaneiru i u ostalim većim gradovima, gdje se stanovnici suočavaju sa sve više komaraca. Neke žene morale su da otputuju iz Brazila u Evropu ili SAD u toku trudniće kako bi spriječile infekciju. "Trenutno postoji samo jedan način za borbu protiv virusa, a to je uništavanje legla komaraca. Konačna pobjeda biće proizvodnja vakcine protiv ovog virusa", izjavio je brazilski ministar zdravlja. Američki centar za kontrolu bolesti upozorio je danas trudnice da ne putuju u Brazil i ostale zemlje Latinske Amerike zbog mogućnosti da budu zaražene virusom.

Bonus video: