Nije lako čovjeku koji sa položaja završi u samici

Svetozaru Maroviću produžen je pritvor za još dva mjeseca, rješenjem podgoričkog Višeg suda. On je uhapšen 17. decembra
513 pregleda 218 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2016. 07:27h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je uhapšenom Svetozaru Maroviću u zatvoru poručio da vjeruje, moli se i iz svega izađe podignute glave.

Amfilohije je visokog funkcionera DPS-a posjetio prije dva dana u Istražnom zatvoru, gdje su razgovarali nepun sat.

On je “Vijestima” juče rekao da je osumnjičenome za višemilionske malverzacije u zatvorsku ćeliju odnio Bibliju.

“Odnio sam mu Sveto pismo. Šta bih drugo mogao”, kazao je Amfilohije.

Na pitanje novinarke kakav je njegov utisak o tome kako se Marović osjeća, odgovorio je: “Kako se može osjećati čovjek koji je sa takvog položaja dospio u samicu. Kako biste se Vi osjećali”?

Reporterka je rekla da ne zna taj osjećaj, jer ga nije doživjela.

“E pa i bolje da ne probate. Ni ja nisam probao”, dodao je mitropolit MCP.

Marovićev branilac, advokat Zdravko Begović juče je kazao “Vijestima” da je Amfilohije Maroviću donio vjerske knjige i da su vodili “civilizovan, akademski i duhovni razgovor”.

“Zahvaljujući upravi ZIKS-a, koja je bila veoma korektna i omogućila im normalne uslove, u prostoriji nije bio niko osim njih dvojice. Mitropolit Amfilohije ga je bodrio kao svetovno lice i kao prijatelj. Rekao mu je 'vjeruj, moli se'. Poželio mu je puno sreće, naveo neke istorijske primjere u kojim su ljudi bili žrtve, ali su ostajali jaki, vjerovali i iz svega izašli podginute glave”, kazao je Begović.

Amfilohije je nedavno medijima ispričao da je sa velikom tugom i brigom propratio Marovićevo, ali i sva druga hapšenja.

Tada je ocijenio da je to “hapšenje svojih najbližih saradnika, kao najvećih krivaca, po svojoj volji ili pod nečijim pritiskom, radi opravdanja da se borimo protiv kriminala”.

Kazao je i da to nikome ne donosi dobro.

”Što se tiče Marovića, niko nije bezgrešan. U redu, treba da se ispita sticanje njegove imovine i njegove porodice, ali neka čovjek ostane ondje gdje je. Svi ga znamo i poznajemo, zašto tako ponižavati svog druga. Time ponižavaš sebe, a ne postižeš pravdu koju hoćeš da postigneš na nepravdi. Ispade da su Marović i njegova porodica glavni kriminalci u Crnoj Gori. Narod zna i vidi da je ovdje bio zajednički poduhvat u Crnoj Gori u tom pogledu”, kazao je Amfilohije ranije.

U nekoliko predmeta koji se vode pred Specijalnim tužilaštvom, svjedoci saradnici Marovića su označili šefom kriminalne grupe koja je budžet Opštine Budva oštetila za više desetina miliona eura.

Političar je na saslušanju negirao krivicu i rekao da nije imao ni političku, ni bilo koju drugu funkciju i moć da utiče na druge i navodno naređuje činjenje nezakonitosti.

Rješenjem Višeg suda njemu je juče produžen pritvor za još dva mjeseca.

Marović je opraštao Amfilohiju, mitropolit mu se zahvaljivao...

Amfilohije i uhapšeni funckioner DPS-a kojeg je u četvrtak posjetio u spuškom zatvoru nerijetko su oštro polemisali.

Marović je u oktobru 2008. godine, nakon protesta zbog priznavanja Kosova kritikovao mitropolita koji je podržao skup.

“Bez obzira na političke razlike, ne treba sveštenike da gledamo na političkim pozornicama nego treba da ih nalazimo u crkvi jer tamo idemo da se molimo Bogu. Boga ne mogu vidjeti na političkoj pozornici. On (Amfilohije) je meni sinoć bio mnogo daleko od Boga i božjeg suda... I on je čovjek i ja mu opraštam", rekao je Marović.

Amfilohije se dan nakon toga “zahvalio” Maroviću na oprostu.

"On preuzima ulogu ispovjednika i duhovnika. To je lijepo sa njegove strane. Sigurno je da je mnogo lakše kad mi je Marović oprostio, nego ne znam ko kome treba da oprašta - on meni ili ja njemu".

U julu 2007. godine Marović je od Amfilohija tražio da “razumije da je mitropolit u Crnoj Gori” i tražio od njega da odgovori zašto bi Crnogorac morao ići u srpsku crkvu.

Dvije godine ranije, u septembru 2005. godine, polemišući sa njim oko crkve na Rumiji, Marović mu je poručio da vodi računa “jer i njega gledaju odozgo”.

“Vi u crkvi ste možda bliži Bogu od nas običnih smrtnika, ali vodite i vi računa da i vas gledaju odozgo”, kazao je Marović tada.

Početkom 2002. godine, nakon incidenta u Beranama, pozivao je i da se podnese prijava protiv Amfilohija.

“Skoro mi se učinilo da bi se moglo desiti da treba raspisati potjernicu ili podnijeti krivičnu prijavu protiv mitropolita Amfilohija. Dakle, te isključivosti nikud ne vode. Molim Boga i da mitropolit Amfilohije sve više govori jezikom crnogorskog duhovnika koji kao Sveti Petar Cetinjski, moli, preklinje, kleči, pati zbog sudbine crnogorskog naroda, bez obzira da li se osjećali Crnogorcima, Srbima, Albancima, Muslimanima”, kazao je Marović tada.

On je mitropolita kritikovao i godinu ranije, poručujući da crkvu najviše ubijaju oni koji hoće da crkva podijeli ljude na Srbe i Crnogorce u Crnoj Gori.

Tada je i kazao da njegova majka "može očekivati da na ulazu od mitropolita dobije člansku kartu SNP-a".

Galerija

Bonus video: