BUDVA PONIŠTAVA ŠTETNE UGOVORE SA LATINOVIĆEM

Državi 19 miliona i trećina TQ Plaze

Šef budvanskog parlamenta zakazao kolegijum, na kome će dogovoriti termin održavanja sjednice o raskidu aneksa ugovora
320 pregleda 22 komentar(a)
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
TQ Plaza, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.01.2016. 20:59h

Specijalno državno tužilaštvo zaključiće ugovor o sporazumnom priznanju krivice sa vlasnikom kompanijom Tradeunique vrijedan 19,5 miliona eura, ali prethodno Opština Budva moraće da raskine Aneks IV ugovora koji je prije godinu i po zaključila sa firmom Mirka Latinovića.

Šef budvanskog parlamenta Boro Lazović zbog toga je za danas zakazao kolegijum, na kome će dogovoriti termin održavanja vanredne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj će glasati o raskidanju dijela ugovora sa Latinovićem.

Odlukom Skupštine 2014. godine dato je zeleno svjetlo tadašnjem gradonačelniku Lazaru Rađenovićuda zaključi aneks ugovora, kojim se Tradeunique obavezala da ispuni dio iz osnovnog ugovora i izgradi 10.000 kvadrata garažnog i poslovnog prostora, preko puta luksuznog kompleksa TQ Plaza.

Kako bi se obezbijedila, Opština je krajem 2014. upisala fiduciju na 4.000 kvadrata u tom prostoru, a koji su bili u Latinovićevom vlasništvu.

Specijalno tužilaštvo zatražilo je da se raskine aneks i kvadrati oslobode fiducije, kako bi bio zaključen sporazum o priznanju krivice, prema kome će Latinović vratiti državi oko 20 miliona eura štete, načinjene tokom njegovih poslova sa tadašnjim predstavnicima Opštine i lokalnim moćnicima.

Vještaci su ranije konstatovali da je preraspodjelom postora unutar TQ Plaze, Opština dobila praktično neupotrebljiv poslovni prostor, dok su kompaniji ostali luksuzni stanovi i poslovni prostori u šoping centru.

Prema informacijama “Vijesti”, Tradeunique će državi predati kompletnu, nedovršenu lamelu C u TQ Plazi.

Svjedoci saradnici ranije su ispričali da su upravo u tom dijelu kvadrate dobili Svetozar Marović, ali i još neki opštinski funkcioneri.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nedavno je potvrdio da će to biti četvrti sporazum koji će to tužilaštvo zaključiti sa osumnjičenima - prethodno je jedan sporazum potpisan sa Milošem Marovićem i dva sa Lazarom Rađenovićem.

Prema informacijama “Vijesti”, Tradeunique će državi predati kompletnu, nedovršenu lamelu C u TQ Plazi

Skupšinskoj službi juče je dostavljena inicijativa o hitnom zakazivanju sjednice Skupštine opštine, koju su podnijeli opozicioni odbornici Lucija Đurašković (Demos), Radosav Tomović (URA) i Mijomir Pejovićiz Demokratske Crne Gore.

Traže da se na toj sjednici usvoji zaključak o uslovima i načinu zaštite imovine Opštine Budva.

“Na ovakav potez smo se svi zajedno odlučili zbog namjere DPS-a da preko nelegitimnih vlasti odlučuje i vaga ko će od optuženih fizičkih i pravnih lica i koliku štetu platiti. Najnovija namjera nelegitimnih vlasti je da raskine Aneks 4 ugovora o gradnji TQ centra u Budvi, kako bi se stvorile formalno-pravne pretpostavke da Tradeunique i gospodin Mirko Latinović potpišu sporazume o priznanju krivice”, piše u saopštenju Demokrata.

Gdje su parnice?

Oni su pitali zašto Opština Budva odmah ne pokrene parnične postupke za nadoknadu štete protiv svih koji su pravosnažno osuđeni ili su priznali da su oštetili budžet Opštine.

“Zašto Skupština opštine ne poništi i ostale poslove koje je glasanjem odobrila i u kojima je nanesena šteta Opštini, a koji su predmet drugih sporazuma o priznanju krivice. Aneksom 4 je predviđena izgradnja garaže kao obaveza Tradeunique prema Opštini Budva i na osnovu toga je upisana fiducija na prostorima u TQ centru koje je Opština procijenila na osam miliona eura, a Specijalno tužilaštvo na šest miliona eura, prostorima koje Opština može odmah uzeti u vlasništvo, s obzirom da garaža nije izgrađena a sa istih prostora se raskidanjem aneksa skida fiducija i onda postaju dio 19,50 miliona štete koju su Latinović i Tradeunique pristali da plate. To znači da su osam ili šest miliona eura od 19,5 miliona eura štete na koju se poziva tužilaštvo, već u vlasništvu Opštine Budva”, piše u saopštenju.