„Trikolori“ bi trebalo da budu samo uvod u Italiju

0 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Betaphoto
Vladimir Gojković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.01.2016. 10:01h

U grupi je posao odrađen kako je odrađen, remi sa Španijom i pobjede protiv Holanđana i Slovaka donijeli su drugo mjesto u grupi koje je usmjerilo naše vaterpoliste na „donji“ dio žrijeba. Dio za koji je bio cilj da se izbjegne...

Ne zbog današnjeg rivala Francuske u osmini finala (17.15), već velikog rizika da san o medalji nestane već rano, već u četvrtfinalu - u toj fazi bi naš tim igrao sa Italijom (koja će sigurno sjutra savladati Tursku), ali „ajkule“ više nemaju razloga da gledaju nazad niti da preko Francuza traže „azure“.

Sadašnjost je duel sa „trikolorima“ koji jednostavno mora da se dobije iz više razloga - zbog renomea, kvaliteta i želje da se ide na medalju i olimpijsku vizu.

Nema dileme da je Crna Gora apsolutni favorit u ovom susretu, ali je prije dvije noći dobila jasno upozorenje od Francuske da nije poželjno da se s njom kalkuliše, nakon što se dvije i po četvrtine nadigravala sa Srbijom (bilo je 7:7, a na kraju ubjedljivih 16:8).

Francuzi svakako nisu bauk, ne pripadaju ni onoj drugoj kategoriji timova svjetskog vaterpola, pa bi ovaj meč mogao da se iskoristi da podigne naše vaterpoliste i da se neke stvari promijene kako bi utakmica svih utakmica protiv Italije bila dočekana s optimizmom.

Gojković: Moramo da ih shvatimo na pravi način

U našem timu vlada oprez pred utakmicu sa rivalom koji ima dvije bivše „ajkule“ – ljevorukog Iga Kruziju, srebrnog iz Barselone na Svjetskom prvenstvu, te Petra Tomaševića.

"Slijede Francuzi, a onda smo u dijelu kostura gdje bi mogli da nam dođu Italijani, pa Hrvati, Mađari ili Grci. Ali, prva na redu je Francuska, koja je ozbiljna ekipa. Odigrala je jako dobar meč sa Srbijom. Najvažnije je da ovog protivnika shvatimo na pravi način i da u meč uđemo kao da je odlučujući", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Pitanje je da li je u grupi moglo da se uradi više, ali Gojković nije nezadovoljan.

"Pobjede protiv Holandije i Slovačke smo očekivali, a znali smo da će meč sa Španijom da odlučuje o prvom mjestu u grupi. Rezultat nije bio onaj koji smo željeli, ali ne možemo da kažemo da smo bili favoriti protiv Španije, koja je moderna ekipa i izuzetno brza. Jedan period smo imali dobru igru i trebalo je da prelomimo meč. Nakon toga smo jurili gol-razliku protiv Slovaka, na poluvremenu se činilo da smo blizu... Objektivno govoreći, tih šest ili sedam brzih igrača koje smo koristili kasnije su se potrošili, vidio se pad u igri u finišu. Sada znamo koji nas put čeka. Mislim da nismo odradili ništa loše u grupi. Možda nismo uradili do kraja ono što smo htjeli, ali niko ne može da kaže da smo baš morali da budemo prvi", dodaje Gojković.

No, povratak na Francusku, koja je u grupi još razbijena od Hrvatske (20:5), dok je u duelu sa Maltom slavila sa 17:7.

"Nije realna slika Francuza iz duela sa Hrvatskom. Oni su izgorjeli u tom meču, Hrvati su ih dobili na individualni kvalitet. Ekipa su koja je pokrivena na svakoj pozicji, sa dobrom rotacijom i dobrim plivačima. Vidi se ruka našeg trenera koji je tamo radio dugo godina. Igrači su svjesni da protiv Francuske nema opuštanja, a onda imamo tri dana do Italijana. To je dovoljno vremena da odmorimo, da ih analiziramo kako bismo četvrtfinale odigrali na pravom nivou".

Mi smo defanzivna ekipa

Crna Gora može da očekuje velike rezultate samo ako protivnika svede na mali broj golova..

"Mi u neku ruku jesmo odbrambena ekipa, imamo kvalitetan defanzivan dio i to treba da nas krasi. Ako tako odigramo i sa Francuskom onda se pobjeda ne dovodi u pitanje. Nismo tim koji igra na veliki broj golova. Objektivno, imamo određenih problema da odgovorimo na brzu igru koja se danas forsira i to nije tajna. Ali, sa malim brojem golova možemo svima da pariramo. To je koncept koji mi guramo", navodi Gojković.

Mišić: Bolji smo, ali osmina finala ima svoju težinu

Potcjenjivanja ne smije da bude - kaže Vladimir Gojković, a slažu se i naši vaterpolisti.

"Sigurno da smo favoriti, ali ovo je prva utakmica nokaut faze i nosi svoju težinu. Francuzi su pokazali protiv Srbije da nisu ekipa za potcjenjivanje. Igrali su praktično ravnopravno tri četvrtine sa njima. Svakako smo kvalitetniji od njih, siguran sam da ćemo pobijediti, samo da uđemo ozbiljno u meč, kao što smo i u prethodna tri", ističe centar Saša Mišić.

Darko Brguljan nema dilemu da Crna Gora ide u četvrtfinale.

"Mislim da smo apsolutni favoriti, ali ih poštujemo i znamo da imaju određeni kvalitet. Prošle godine smo u Svjetskoj ligi imali problema sa njima. Ne treba da ih se plašimo, treba da igramo kao i do sada. Mislim da smo odigrali odličan turnir, pristup svakom meču je bio pravi. Samo treba da vodimo računa o našoj igri. Iako smo završili kao drugi u grupi to ne vidim kao neuspjeh. Protiv Španije nismo iskoristili nekoliko šansi, a što se tiče Slovačke to nije ekipa protiv koje se lako pravi velika razlika. Samo da ozbiljno krenemo protiv Francuza i pobjeda neće izostati", rekao je Brguljan.

Bonus video: