Boškan: Ovdje još nisam završio posao

0 komentar(a)
Boškan, Foto: Fivb.org
Boškan, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 15.01.2016. 12:53h

Fali još samo potpis, ali to bi trebalo da bude formalnost - Slobodan Boškan je postigao usmeni dogovor sa predsjednikom OSCG Cvetkom Pajkovićem, pa će, vjerovatno ovog mjeseca, potpisati novi ugovor i barem u naredne dvije akcije (Svjetska liga i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo) nastaviti da vodi našu odbojkašku reprezentaciju.

Nakon dvije uspješne akcije, osvojene Evropske lige i drugog mjesta u trećoj diviziji Svjetske lige (na debiju u ovom takmičenju), i nesrećnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (zamalo do prolaza u treću rundu, iako bez Ćaćića, Bojića, Šuljagića, Milivojevića), nekadašnji proslavljeni igrač želi da nastavi započeto...

„I ja doživljam da ovdje nisam završio posao i da imamo dobar potencijal i mogućnost da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, iako na prvi pogled to ne izgleda tako jer smo u grupi sa Španijom i Njemačkom i ekipom iz pretkvalifikacija. To, naravno, nije lako ostvariti, ali bi plasman na EP bila sjajna stvar. Međutim, i Svjetska liga će opet donijeti izazov i neku svoju dinamiku, koja nam je jako potrebna za kvalifikacije za EP. Ova godina je, zapravo, nastavak onoga što smo započeli prije dvije godine, i poslije svega što smo zajedno prošli, na današnji dan smatram da ova generacija ima potencijal da se ravnopravno bori za odlazak na EP. To je meni izazov“, kaže za „Vijesti“ Slobodan Boškan.

Više ne računam na one koji se nisu odazivali

Uz zdravlje igrača, jedan od uslova da se „napadne“ plasman na EP je da se u predstojećoj akciji ne ponovi „tradicionalno“ otkazivanje nekog od igrača.

„Govorim u moje ime, ali u protekle dvije godine, u protekle dvije akcije, se vidjelo koja je to baza igrača na koju se može računati. Ne postoji više ono „ovaj bi mogao, ali neće, onaj i ne bi, hoće-neće“. Ja uopšte neću više time da se bavim, u protekle dvije godine sam imao dosta prilike da razgovaram i upoznam igrače sa kojima smo radio i igrače koju su potencijalno mogli da dođu a nisu. Što se mene tiče, na igrače koji su ranije odbijali poziv ja više ne računam. Bilo je dovoljno vremena da se razgovara i nađe kompromis. Kad nije do sada, ne vidim zašto bi sada našli kompromis. Mislim da ono sa čim smo raspolagali u Svjetskoj ligi, plus-minus neki igrač koji će se tu eventualno pojaviti i doći na pripreme, da će to biti osnovna baza igrača za ono što nam predstoji“, dodaje Boškan.

Bilo bi bolje da igrači ne mijenjaju klubove u toku sezone

Boškan kaže da ne zna da li to što reprezentativci svake godine mijenjaju klubove u toku sezone nešto remeti kada je nacionalna selekcija u pitanju.

„Sigurno je da je bolje kada je igrač miran, spokojan u jednom klubu, kada je zadovoljan svojom igrom i ugovorom, i da u tom klubu provede sezonu od početka do kraja. To mijenjanje klubova, država, liga, negdje utiče na svakog igrača. Nekad je promjena inicirana od igrača, nekad od kluba, ali sve su to neke promjene i stres koji utiču na igrače. Ali, nije nužno da igrači to što mijenjaju klubove može da utiče loše na rad reprezentacije. Može i ne mora. Meni je kao selektoru važno da ti igrači dođu zdravi na pripremei da su sezonu proveli igrajući u svojim ligama. Jer, onog momenta kada krenemo da radimo, moj stručni štab i ja vodimo računa i o njihovoj fizičkoj pripremi, i o tome imaju i dovoljno odmora i kvalitetnog rada u teretani i sali. U tom slučaju sam ja spokojan što se tiče mog rada“, zaključio je Boškan.

Bonus video: