Tužilaštvo krenulo i na Oliveru Ilinčić?

U šturom saopštenju policije i tužilaštva piše da je hapšenje šestorke nastavak započetih tužilačko-policijskih aktivnosti u predmetima “WTE”, “Bulevar Bečići” i “Copyright”
173 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2016. 06:57h

Direktorica kompanije Property Investments Katarina Radišević Pekić kazala je juče tužiocu da je samo formalno bila na čelu te firme i da je sve papire potpisivala po nalogu bliske rođake, čiji je identitet saopštila.

Ona je negirala da je zloupotrijebila službeni položaj, zbog čega je juče hapšena.

“Ona je u fomalno-pravnom smislu bila izvršni direktor firme Property Investments, čiji su osnivači izvjesni Englezi. Tokom iskaza kod specijalnog tužioca, tvrdila je da sa krivičnim djelom nema nikakve veze, bez obzira na činjenicu što je potpisala određene ugovore. Međutim, to je radila isključivo po nalogu određene osobe koja je njena bliska rođaka”, kazao je sinoć njen branilac, advokat Zdravko Begović.

Policajci su lisice na ruke stavili i Novki Baćević, Milu Klisiću, Borislavu Deliću, Ginteru Faustu i Slavki Kovačević.

Klisić i Delić zadržani su u pritvoru.

Delićev branilac, advokat Milovan Orović kazao je da je njegov klijent negirao krivicu.

U šturom saopštenju policije i tužilaštva piše da je hapšenje šestorke nastavak započetih tužilačko-policijskih aktivnosti u predmetima “WTE”, “Bulevar Bečići” i “Copyright”.

Nejasno je da li su ta tri predmeta povezana i kako.

Osumnjičene je saslušao tužilac Saša Čađenović, koji ih tereti da su izvršili više produženih krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja na organizovan način. Radišević i Delić sumnjiče se i za krivično djelo - prevara putem pomaganja izvršeno na organizovan način.

Kompanija Property Investments pominje se u više tužilačkih i sudskih slučajeva, a o njoj je pisano i u pravosnažnim presudama protiv Prve banke - nakon što je utvrđeno da je neko falsifikovao potpise i dvijema budvanskim porodicama sa računa skinuo oko dva miliona eura.

Nekadašnji direktor budvanskog Zavoda za izgradnju Stevica Dragović, prije dva dana je pred specijalnim tužiocem detaljno pričao na koji je način njegova porodica ostala bez pola miliona eura koji su bili oročeni u banci Aca Đukanovića.

On je ponovio ono što piše i presudama - da je neko lažirao potpis i porodičnu štednju predstavio kao garanciju za kredit kompanije Property Investments.

Ta kompanija je Prvoj banci ostala dužna oko dva miliona eura, zbog čega je, nakon neuspjele prinudne naplate, pokrenuta tužba pred Privrednim sudom.

Property Investments osnovana je 2007. godine. Direktor i ovlašćeno lice je Katarina Radišević, a pravi vlasnik i osnivač firme sakriven je iza ofšor kompanije Blunt Internacional sa Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Kompanija je vlasnik 9.432 kvadrata zemlje u Lučicama, a zbog duga od pet miliona eura Hipo Alpe Adria banka je na tu imovinu upisala hipoteku Ista firma je Opštini Budva dužna 73.366 eura za porez na nekretnine, zbog čega je takođe upisana hipoteka.

Neformalno iza te kompanije stoji nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića - Olivera ilinčić.

Ona je saradnju sa Marovićem navodno započela još dok je funkcioner DPS-a bio na čelu nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora. Nakon toga, Marović je Ilinčićevu povezao sa Stankom Subotićem Canetom koji je postavlja za direktoricu svoje kompanije Futura.

Dragović je bio direktor u Zavodu za izgradnju, firmi u kojoj 56 odsto akcija ima kompnija Luss investments, koju je osnoavo istoimeni britanski fond a koji, takođe, zastupa Olivera Ilinčić.

Stevica Dragović u pritvoru je zbog sasvim drugog slučaja - “Prijevor”, gdje je Opština oštećena za 1,4 miliona eura u vezi sa prodajom zemlje na Jazu.

Rađenović nosio 100.000 eura Rajka Medenice zbog prijatelja Marovića

U pravosnažnoj presudu podgoričkog Osnovnog suda u predmetu Dragovića protiv Prve banke, piše da je u postupku svjedočio Lazar Rađenović, koji je kazao da je upoznat o problemu između te porodice i banke.

On je tada rekao da je, kao prijatelj Svetozara Marovića, htio da pomogne u rješavanju te situacije.

Rađenović je kazao da je u filijalu Prve banke u Budvi otišao da odnese 100.000 eura Rajka Medenice, koje ovaj nije mogao da odnese zbog privatnih problema.

Rekao je da je novac predao Ivani Stanojević, koja je prethodno kontaktirala direktora Predraga Drecuna i primila iznos bez bilo kakvog potpisivanja.

Rađenović je kazao da je znao da tih 100.000 eura služe za rješavanje spora između porodice Dragović i Prve banke.

Dragović je to na sudu potvrdio, rekavši da mu je u toku sudskog spora na račun “leglo" 100.000 a zatim i 31.982 eura. Te pare, prema njegovim riječima, na njegov račun su uplatili Rajko Medenica i Lazar Rađenović.

Medenica je tokom svjedočenja rekao da ga je prijatelj Svetozar Marović tokom oktobra 2010. godine pozvao i pitao da li ima raspoloživih sredstava da pomogne Prvoj banci, koja se u tom periodu nalazila u finansijskoj krizi.

Objasnio je da je pošao na razgovor kod Drecuna, koji ga je zamolio da uplati 135.000 eura na četiri računa, što je on i uradio i na račun Miodraga Dragovića uplatio 21.870 eura.

Kazao je da ga je tadašnji direktor Prve banke zamolio da im pozajmi još 100.000 eura i da mu je obećao da će mu novac biti vraćen kada banka stane na noge. Nakon toga je, kako je kazao, zamolio Lazara Rađenovića da odnese 100.000 eura u Prvu banku.

Galerija

Bonus video: