Hubert Rorauer crnogorski trener, u timu i Marko Bubanja

Predsjednik DžSCG Dragomir Bečanović uručio crnogorski kimono Marku Bubanji i potpisao ugovor sa jednim od najboljih trenera, Hubertom Roauerom
274 pregleda 6 komentar(a)
Marko Bubanja, Foto: Savo Prelević
Marko Bubanja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2016. 14:47h

Predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović potpisao je ugovor o saradanji sa jednim od najboljih svjetskih trenera, Austrijancem Hubertom Hupom Rorauerom do OI u Tokiju 2020. godine, a potom je njegovom najboljem takmičaru, Marku Bubanji, uručio nacionalni crnogorski kimono.

Bubanja će prvi put pod crnogorskom zastavom nastupiti već na Kubi, na gran-priju u Havani od 22. do 24. januara.

Rorauer, čiji su takmičari na pet najvećih džudo takmičenja (OI, SP, EP, grend slem i gran - pri) osvojili čak 187 medalja, ključ je proklamovanog cilja DžSCG da na OI u Tokiju 2020. godine Crna Gora nastupi sa najmanje četiri takmičara.

Javnom potpisivanju ugovora sa Rorauerom i uručivanju crnogorskog kimona dojučerašnjem austrijskom reprezentativcu, Bubanji, prisustvovali su predsjednik Skupštine DžSCG Zoran Pavićević, predsjednik Stručno-trenerske komisije Novica Milović i sportski direktor Dragan Mrvaljević.

Bečanović nije krio zadovoljstvo nakon javno parafirane saradnje.

„Džudo savez je postavio cilj da na OI u Tokiju ima minimum četiri predstavnika, a ja vam sad kažem da ako tako ne bude ja se više neću baviti sportskim radom. Mnogi su bili skeptični, ali naši polugodišnji napori da angažujemo Rorauera, i uz to, jednog od najboljih džudista današnjice, Bubanju, vratimo u Crnu Goru, urodili su plodom. Uprkos podatku da je Austrija Bubanji davala pravo bogatstvo i fantastične uslove da ostane i bori se za tu zemlju. Zahvalni smo Upravi za mlade i sport i Crnogorskom olimpijskom komitetu, koji su podržali našu inicijativu, koju smo pola godine - do njene pune realizacije držali u tajnosti”, ne bez euforije predstavio je Bečanović dva džudo bisera na konferenciji za novinare.

Rorauer je Crnu Goru upoznao preko Bubanje, a ljetos se u Nikšiću upoznao i sa drugim crnogorskim takmičarima.

„Mom dolasku presudio je isključivo sportski motiv. Nevjerovatan talenat takmičara i njihova želja za uspjehom. Poput Bubanje, koji me je hrabrošću u borbi i srcem prije četiri godine osvojio nakon samo 15 minuta poznanstva, takav su utisak na mene ostavili crnogorski borci prilikom mog prethodnog boravka. I sviđa mi se što ih u tome što rade podržavaju njihove familije, pa to doprinosi i većem motivu. Nijesam prilikom prihvatanja ponude zanemario ni podatak da je predsjednik crnogorskog Saveza svjetski prvak u džudu, a da je na čelu državne sportske institucije olimpijski šampion. To je za mene bio znak da se program na kojem sam naporno radio posljednjih 15 dana može ispuniti već za dvije godine”, kazao je Rorauer.

Iako je trofejnom stručnjaku postavljen zadatak da crnogorski džudo zadivi svijet tek u Tokiju, on ima planove već za Rio.

„Nadam se da ćemo do Rija imati makar jednu normu, a Bubanja i Nikola Gušić će nastupiti na svim najvećim takmičenjima, počev već od Kube. Uskoro će se priključiti i Danilo Pantić, a možda još nekoliko džudista i džudistkinja, ali je cilj da probamo da do Rija dođemo preko najvećih turnira. Samo to je garant da će onda moći i da se bore za medalje, jer mi ne želimo da budemo turisti u Brazilu. Za Tokio su planovi već sasvim drugačiji i ja u Japanu ne očekujem šest normi, već taj broj takmičara koji će biti kadri da osvoje medalje”, zaključio je Rorauer.

Bubanja: Došao sam da bismo pokorili svijet

Bubanja, koji će 16. januara napuniti 20 godina, seniorski je prvak Austrije, a bio je srebrni na Evropskom prvenstvu za kadete, dok je na Svjetskom prvenstvu u tom uzrastu u Majamiju bio bronzani. Bubanja je rođen u Kotoru, ali je džudom počeo da se bavi u Austriji. Bubanja slovi za jednog od najperspektivnijih i već je u krugu najboljih svjetskih džudista u kategoriji do 81 kilogram.

„Došao sam da se borim za zemlju u kojoj sam rođen. I želim da se borim u ekipi koja je bolja i talentovanija od austrijske. Cilj mi je da crnogorska ekipa bude jedna od najboljih u svijetu. Pantić, Gušić i ja ćemo probati da izborimo vizu za Rio de Žaneiro, iako će to biti teško. Jaka je konkurencija, jer na najvećim turnirima sve države šalju svoje najbolje takmičare", istakao je Bubanja, o čijoj su odluci sa razočarenjem i žaljenjem pisali vodeći mediji u Austriji.

Milović: Savez pokazao ozbiljnost i želju da budemo još bolji

A Rorauer se, osim u Nikšiću, sa potencijalom crnogorskih džudista upoznao i tokom šest dana međunarodnog kampa u Austriji.

„Imali smo sjajnu prošlu godinu u kojoj je Danilo Pantić postao i evropski juniorski prvak, ali i brojne druge vrijedne međunarodne medalje. Angažovanjem Rorauera za reprezentativnog trenera i dovođenejm Bubanje napravljen je veliki korak da ova godina bude još uspješnija. Rorauer je već na kampu u Austriji pomno pratio naše takmičare u sparingu sa oko 800 takmičara iz cijelog svijeta i napravio je programe rada. Rorauer neće samo raditi sa najtalentovanijima, već će i svi treneri koji su spremni biti u prilici da se edukuju, pa ćemo nakon OI u Tokiju imati i odlične naše trenere. To sve govori o ozbiljnosti sa kojom radi naš Savez”, kazao je Milović.

Bonus video: