Sloboda za Fajada: Simbol svih žrtava represije

Pjesnička čitanja u znak podrške palestinskom pjesniku održaće se na stotinak lokacija u više od 30 zemalja
1 komentar(a)
Ašraf Fajad, Foto: Screenshot (YouTube)
Ašraf Fajad, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.01.2016. 11:42h

Čitanjem odabranih pjesama palestinskog pjesnika Ašrafa Fajada, osuđenog na smrt u Saudijskog Arabiji, danas će se na stotinak lokacija u više od 30 zemalja svijet ujediniti u kulturnoj inicijativi kojom se poziva na ukidanje smrtne presude i oslobađanje tog istaknutog umjetnika i kustosa, velikog promotera savremene saudijske umjetnosti u svijetu.

Odlukom saudijskog suda od 17. novembra 2015, ovaj 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere. Takođe mu se stavlja na teret blasfemija i zagovaranje ateizma u zbirci pjesama “Uputstvo iznutra”, objavljenoj 2008. u Bejrutu, a zatim zabranjenoj za distribuciju u Saudijskoj Arabiji.

Oduzeto mu je pravo na advokata, a samim tim i pravo na pravedno suđenje. Pjesnik tvrdi da se u svojoj poeziji bavi samo vlastitim izbjeglištvom, kulturnim i filozofskim pitanjima, dok vjerski ekstremisti u njima vide “destruktivne ideje usmjerene protiv boga”.

Odmah su reagovale organizacije za zaštitu ljudskih prava, a apelima za sprečavanje izvršenja kazne pridružili su se i brojni pojedinci i institucije u kulturi, među kojima i međunarodni književni festival u Berlinu, koji je pokrenuo inicijativu svjetskog čitanja poezije, koju je svojim potpisima podržalo više od 300 umjetnika, među kojima laureati Nobelove nagrade za književnost Herta Miler, Elfride Jelinek, Orhan Pamuk, Vol Sojinka, Mario Vargas Ljosa, kao i predsjednica međunarodnog PEN-a Dženifer Klement.

Pjesnička čitanja održaće se na stotinak lokacija u više od 30 zemalja, a Fajadov slučaj nije slučaj jednog čovjeka, već je on simbol svih žrtava duboko represivnog režima koji podržavaju zapadnjačke vlade, koje pak deklarativno zagovaraju slobodu i demokratiju iznad svega, upozorava se u saopštenju “Internationales Literaturfestival Berlin”.

Svjetskim čitanjem poezije organizatori inicijative pozivaju vlade Velike Britanije i SAD-a da intervenišu za Fajada, kao prvi korak u vršenju pritiska na Saudijsku Arabiju da podigne svoje standarde u poštovanju ljudskih prava i da satnu na stranu pravde i slobode.

Bonus video: