Podgoričanin i Beranac osumnjičeni za zelenašenje

"U 14 akcija ukupno je procesuirano 17 lica, dok iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 1.100.000 eura. Policijske aktivnosti u okviru obavještajnog projekta "Loan" se nastavljaju", zaključuje se u saopštenju policije
79 pregleda 6 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2016. 09:35h

Policija je podnijela krivične prijave protiv D.Đ. (38) iz Podgorice i P.Z. (28) iz Berana zbog sumnje da su počinili krivično djelo zelenaštvo.

"Grupa za suzbijanje krivičnih djela privrednog kriminaliteta Centar – Podgorica, nakon sprovedenih aktivnosti pod kodnim nazivom "Omča", podnijela je Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici krivičnu prijavu protiv D.Đ. (38) iz Podgorice, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo. On je, kako se sumnja, braći M.K. i M.K, u prethodnom periodu pozajmio novac na tzv. kamatu od 15 odsto, a zelenaški dug koji je ovom prilikom isplaćen osumnjičenom licu iznosi preko 15.000 eura", saopšteno je iz Uprave policije.

Grupa za suzbijanje krivičnih djela privrednog kriminaliteta Sjever – Berane je, nakon sprovedenih aktivnosti pod kodnim nazivom "Zvrk", Osnovnom državnom tužiocu u Beranama podnijela krivičnu prijavu protiv P.Z. (28) iz Berana, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo.

"Ovo krivično djelo počinjeno je, kako se sumnja, na način što je P.Z. u junu 2015. godine oštećenom M.R. pozajmio novac na tzv. kamatu, iskorišćavajući njegovo teško imovno stanje i ugovarajući pritom nesrazmjernu kamatnu stopu, po osnovu koje je primio novčani iznos od 5.400 eura, što ujedno predstavlja i protivpravnu imovinsku korist koju je osumnjičeni stekao i to u iznosu većem od preko deset puta od iznosa pozajmljenog novca", saopšteno jje iz policije.

Dodaje se da su ovo prve akcije realizovane ove godine u okviru obavještajnog projekta "Loan", a tokom prošle godine realizovano je 12 akcija u okviru ovog projekta usmjerenih na suzbijanje zelenaštva.

"U ovih 14 akcija ukupno je procesuirano 17 lica, dok iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 1.100.000 eura. Policijske aktivnosti u okviru obavještajnog projekta "Loan" se nastavljaju", zaključuje se u saopštenju policije.

Bonus video: