Sa "Zavale" još nikako da siđu

Advokati odbrane saopštili da sud može potvrditi osuđujuću presudu, ali kazali da očekuju da optuženi budu oslobođeni
89 pregleda 1 komentar(a)
Rajko Kuljača, Dragan Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Rajko Kuljača, Dragan Marović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.01.2016. 09:01h

U Apelacionom sudu ponovo će otvoriti glavni pretres u predmetu “Zavala”, nakon što su ocijenili osnovanim žalbe branilaca optuženih - da su presudom bitno povrijeđene odredbe Zakonika o krivičnom postupku.

Portparolka tog suda Ivana Kovačević saopštila je “Vijestima” da presudu više nije moguće ukinuti i da će zato reotvoriti glavni pretres.

"Na sjednici vijeća, na kojoj se raspravljalo povodom žalbi izjavljenih na presudu u predmetu 'Zavala' kojom su optuženi oglašeni krivim, vijeće Apelacionog suda našlo je da su osnovane izjavljene žalbe advokata. Ovim žalbama se ukazuje na bitne povrede odredaba ZKP-a, pa je vijeće Apelacionog suda, našavši te povrede, utvrdilo da su razlozi o odlučnim činjenicama protivurječni. Pa kako shodno odredbama ZKP-a presudu više nije moguće ukinuti, to je vijeće Apelacionog suda, radi otklanjanja tih bitnih povreda, odlučilo da se održi pretres pred Apelacionim sudom. Prema tome, vijeće ovog suda donijeće odluku nakon održanog pretresa, zakazanog za 3. februar", izjavila je Kovačević.

Apelacioni sud dva puta je do sada ukidao osuđujuće presude sutkinje Valentine Pavličić i predmet vraćali na ponovno suđenje.

Istovjetnu presudu kasnije je donijela i nova sutkinja Suzana Mugoša, kojom su, između ostalih, nekadašnji prvi čovjek Budve i njegov pomoćnik Rajko Kuljača i Dragan Marović osuđeni na pet, odnosno četiri godine zatvora.

"Da je ovo druga presuda po redu, ovo bi faktički značilo da se ukida i vraća Višem sudu da otkloni nepravilnosti. U ponovnom suđenju, Apelacioni sud može da ostane kod prethodne osuđujuće presude, a može i da ih oslobodi od optužbe. Jer sud može sve. Ipak, nadam se da će moj branjenik biti oslobođen”, kazao je Marovićev branilac, advokat Dragoljub Đukanović.

Njegov kolega Zoran Piperović, branilac Kuljače, izjavio je da će taj predmet biti završen u sudu za koji se zalagao od početka.

"Ukazivao sam da je više nego evidentno da je dvoje sudija pred Višim sudom vodilo postupak, po mom utisku, sa predubjeđenjem koje nije imalo zakonsko utemeljenje u činjeničnom stanju. Ovim ne kažem da je kod sudija postojala zla namjera, ali po onom kako je usmjeravan dokazni postupak bilo je jasno kakve će presude bti donošene... Siguran sam da će Apelacioni sud donijeti odluku na osnovu onoga što su bili i njihovi krivično - pravni rezoni u ukidnom rješenju presude Pavličić", kazao je Piperović.

I on je rekao da je siguran da će optuženi biti oslobođeni.

Osim Kuljače i Marović, u trećem sudskom postupku Đorđe Pinjatić osuđen je na tri godine zatvora, a na godinu manje Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro.

Zbog zloupotrebe službenog položaja podstrekivanjem, Dragan Sekulić osuđen je na tri i po godine zatvora, dok je Miodrag Minić oslobođen optužbe da je izvršio isto krivično djelo.

Mugoša je izričući presudu u junu obrazložila da je dokazano da su članovi Komisije za procjenu radova na Zavali, svjesno pomogli Kuljači i Maroviću da za račun privatne kompanije oštete opštinski budžet.

Komisija je, piše u odluci, sačinila izvještaj u kojem su količine do tada izvedenih radova procijenili na iznos od 4.403.886 eura, koji je za 821.599 eura veći od troškova koje je investitor „Zavala Invest" imala za izvođenje tog posla.

Kuljača, kako piše, nije donio odluku o sprovođenju otvorenog postupka javne nabavke za radove na tom rtu, a Marović je privatnoj kompaniji omogućio da na istom mjestu izgradi fabriku vode, ali bez prethodno utvrđene količine i cijene radova i odobrenja za postavljanje objekta za smještaj postrojenja.

Bonus video: