Vučković nije kriv što je Vukotić zatvoren

Tužioci spise predmeta uputili tuži la štvu u Herceg Novom, kako bi cijenili da li u radnjama drugih ima elemenata krivičnog djela
67 pregleda 2 komentar(a)
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 14.01.2016. 08:09h

Specijalno tužilaštvo tvrdi da predsjednik kotorskog Osnovnog suda Branko Vučković nije zloupotrijebio službeni položaj kada je prošle godine poslao u zatvor Kotoranina Jovana Vukotića.

Tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić trebalo je više od osam mjeseci da odbaci krivičnu prijavu protiv Vučkovića, koju je podnio Jovanov otac Veselin Vukotić. Tužioci su predmet ponovo vratili hercegnovskom Osnovnom državnom tužilaštvu, od kog su ga uzeli u julu 2015. godine. Time je predmet “Vukotić” preseljen četvrti put.

Prije nego što je specijalni tužilac preuzeo nadležnost, Vukotićevo navodno nezakonito hapšenje dodijeljeno je kotorskim tužiteljima, koji su, međutim, tražili izuzeće, pa je ustupljen tužilaštvu u Herceg Novom.

U maju 2015. godine Specijalno tužilaštvo tražilo je da tužioci postupaju po njihovim instrukcijama, a nakon dva mjeseca isključili su ih iz postupanja i preuzeli predmet koji su im sada vratili.

Kolegama iz Novog Specijalno tužilaštvo sada je ostavilo da ocijene da li se neko drugi, ako nije Vučković, 11. novembra 2014. godine ogriješio o Vukotića.

"Specijalno tužilaštvo je spise predmeta uputilo na nadležnost Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom, kako bi cijenili da li u radnjama drugih lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovoreno je “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva.

Jedan od navodnih vođa škaljarskog klana uhapšen je tog dana na graničnom prelazu Sitnica, a potom ekspresno odveden u spuški zatvor na izdržavanje jednogodišnje kazne zbog "ubistva u pokušaju pomaganjem" iz 2002. godine.

Njegov pravni zastupnik, advokat Goran Rodić tada je kazao “Vijestima” da dokumenti dokazuju da je presudu, zbog koje je prinudno odveden u zatvor, njegov otac Veselin dobio tek kada je Jovan smješten iza spuških rešetaka.

Zbog toga je i podnio krivičnu prijavu protiv Vučkovića, policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, i podgoričkog Višeg suda, optužujući ih da su Vukotića nezakonito uhapsili na granici i strpali u spuški zatvor. Kotoranin je početkom oktobra 2015. godine, uz skraćanje kazne za 37 dana, izašao iz spuškog zatvora.

Bonus video: