Tarantinova “Omražena osmorka” - Netipičan i bezobrazno razigran vestern

“Dok gledate 'Omraženu osmorku', uživate u Tarantinovu režiranju i pripovijedanju. Nedavno je izjavio da će snimiti samo deset filmova i napustiti tu karijeru, no to bi mu trebalo zabraniti i narediti da bude iza kamere dok god za to ima daha”, zaključuje Polimac
389 pregleda 1 komentar(a)
Hateful eight, Foto: Beta/AP
Hateful eight, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2016. 20:26h

Najnovije ostvarenje Kventina Tarantina “Omražena osmorka”, njegov osmi film u karijeri, priča je o grupi ljudi koji se kriju tokom nevremena. Među njima su, između ostalog, zatvorenik, otpadnik, kao i lovac na glave. Akcija se odvija u Vajomingu, nekoliko godina poslije Građanskog rata, a omraženu osmorku igraju Kurt Rasel, Semjuel L. Džekson, Tim Rot, Volton Gogins, Medsen, Brus Dern, Demijan Bičir i Dženifer Džejson Li. Muziku za film u cjelini komponovao je legendarni Enio Morikone.

Turbulentna priča o Tarantinovom ostvarenju “Omražena osmorka” kreće u decembru 2013, kada je scenario ilegalno procurio na internet. Tarantino je tada otkazao projekat. Međutim, kako je sa glumacima kontaktirao još u fazi pisanja scenarija, dogovorili su se da narednog aprila održe javno čitanje teksta u bioskopu United Artistsa u Los Anđelesu. Utisci su bili dobri što je Tarantina natjeralo da se predomisli i najavi snimanje filma.

Prema riječima filmskog kritičara Nenada Polimca (jutarnji.hr) “Omražena osmorka” neobičan je film u Tarantinovoj karijeri u pogledu žanrovskog odabira. Dosad je uvijek nastojao da bude raznovrstan, pravio bi posvete hongkonškim krimićima, 'blaxploatation' žanru, kung fu filmovima, ratnim akcionim filmovima, ali nakon vesterna “Đango” odlučio se za još jedan film tog žanra, što nije u Tarantinovom stilu.

“Već u samom naslovu krije se zagonetka: kada se nabrajaju glumci koji igraju 'omraženu osmorku', namjerno se izostavlja jedno jako poznato ime, jer ono uskrsava usred radnje poput iznenađenja. Iako je film vrlo strogo podijeljen na djelove, beskrajno je pa čak i bezobrazno razigran. Taman ste se privikli na radnju i protagoniste, kad ugođaj razbije rok glazba, koja tu nikako ne paše. Opet se sve stabilizuje, ali tada ulijeće dotad nikad korišćeni narator i vraća priču unazad, otkrivajući nam narativne detalje koje nismo bili u stanju da zapazimo”, primjećuje Polimac naglašavajući da u novom filmu Kventina Tarantina ima svega - i modernizma, i nostalgičnih posveta.

“Dok gledate 'Omraženu osmorku', uživate u Tarantinovu režiranju i pripovijedanju. Nedavno je izjavio da će snimiti samo deset filmova i napustiti tu karijeru, no to bi mu trebalo zabraniti i narediti da bude iza kamere dok god za to ima daha”, zaključuje Polimac.

Bonus video: