Obama želi da iskorijeni rak

Bajden, potpredsjednik u oba Obamina mandata sa više od 40 godina političke karijere, kazao je u saopštenju da je ta "nova nacionalna misija veoma lična"
74 pregleda 1 komentar(a)
Džozef Bajden, Barak Obama, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 08:23h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama pokrenuo je ofanzivu za "iskorjenjivanje" raka u SAD-u, uporedivši borbu protiv te bolesti sa "novim osvajanjem Mjeseca" za koju je zadužio potpredsjednika Džozefa Bidena čiji je sin prošle godine umro od raka na mozgu.

"Najavljujem novi nacionalni napor da se učini ono što je nužno protiv raka. Za one koji su nam dragi i koje smo izgubili, za porodice koje još možemo da spasimo, učinimo od Amerike zemlju koja iskorjenjuje rak jednom zauvijek", rekao je Obama u govoru o stanju nacije, posljednjem u njegovu mandatu.

Prošle godine Bajden je kazao da bi "Amerika mogla da izliječi rak kao što je uspjela da osvoji Mjesec", izjavio je Obama za govornicom Kongresa dok je Bajden sjedio iza njega.

"Imenujem i zadužujem Bajdena za vođenje misije", kazao je Obama što je popraćeno aplauzom.

Bajden, potpredsjednik u oba Obamina mandata sa više od 40 godina političke karijere, kazao je u saopštenju da je ta "nova nacionalna misija veoma lična".

U maju prošle godine njegov sin Bo Bajden umro je od raka na mozgu u 46. godini. Njegov otac tada je svoju tugu naveo kao razlog zbog kojeg oklijeva da se kandiduje treći put za predsjedničke izbore u novembru 2016. Na kraju je u oktobru odustao od kandidature.

Bonus video: