Rađenović i Tičić izašli iz zatvora

Tičić je "Vijestima" kazao da se ne osjeća krivim, i da očekuje da istraga to i potvrdi, dodajući da se nadao da istraga trajati kraće
356 pregleda 130 komentar(a)
Rađenović, Foto: Savo Prelević
Rađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.01.2016. 05:39h

Nekadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović i bivši savjetnik predsjednika Vlade Aleksandar Tičić izašli su jutros oko šest sati iz spuškog zatvora.

Budvanima koji su osumnjičeni za višemilionsku malverzaciju istekao je petomjesečni pritvor, a tužilaštvo nije tražilo da oni i dalje ostanu iza rešetaka.

Tičić je "Vijestima" kazao da se ne osjeća krivim, i da očekuje da istraga to i potvrdi, dodajući da se nadao da istraga trajati kraće.

"S obzirom da je predmet vjerovatno bio i opsežan drago mi je što je toliko dugo trajalo samo iz razloga što se nadam da je tužilaštvo ispitalo sve okolnosti... Nakon istrage koja je sprovedena, svih saslušanih svjedoka, svih spisa predmeta i dokumenata, odgovorno tvrdim da moje krivične odgovornosti nema u ovom predmetu. I ja ću to i dokazati. Ne očekujem da se nađem na optužnici. Ali kao što je bilo i u prvom predmetu "Košljun" u kom se ispostavilo ono što sam tvrdio - da sam nevin, takođe i u ovom predmetu odgovorno tvrdim da nemam nikakve krivične odgovornosti, i da nisam bilo kakvu štetu napravio za Opštinu ili za bilo koje drugo lice u ovom predmetu", kazao je Tičić.

Dodao je da sa Specijalnim tužilaštvom nije imao nikakve kontakte osim prvom saslušanja sredinom avgusta, kada je i uhapšen.

Nakon što je prešao kapiju ZIKS-a Rađenović je kratko kazao da će biti vremena za komentarisanje.

Bivši gradonačelnik Budve juče je sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma u priznajnju krivice i nagodio se da odrobija dvije godine zatvora i u budžet uplati 30.000 eura.

Zbog potpisivanja sporazuma njegova odbrana je i očekivala da on jutros bude pušten iz zatvora.

Njegov branilac, advokat Željko Đukanović "Vijestima" je juče kazao da Specijalno tužilaštvo nijednim provedenim dokazom nije ukazalo da je Rađenović stekao bilo kakvu protivpravnu imovinsku korist za sebe i njemu bliska lica.

"Da jeste, njegova imovina bi vjerovatno bila privremeno, a na kraju i trajno oduzeta”, pojasnio je Đukanović.

Rađenović je potpisom sporazuma priznao da je zloupotrijebio službeni položaj u pet poslova kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

"Zaključena su dva sporazuma o priznanju krivice između Specijalnog tužilaštva i mog branjenika. Prema jednom sporazumu, okrivljeni je postigao dogovor da izdrži zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci, a po drugom u trajanju od šest mjeseci”, kazao je Đukanović.

Pojasnio je da je Rađenović tužiteljki Lidiji Vukčević priznao krivicu u predmetima vezanim za izgradnju TQ Plaze, platoa na plaži Jaz i prodaje opštinske zemlje na Prijevoru. Specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću priznao je da je nezakonito postupao u opštinskim poslovima sa Kopirajtom i poslu oko izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u budvanskom naselju Vještica.

Iz Specijalnog tužilaštva juče su saopštili da su sa Rađenovićem potpisali dva sporazuma za četiri predmeta, ne pominjući predmet Kopirajt.

Đukanović je međutim kazao da se sporazum odnosi i na taj predmet.

Komentarišući iznos novčane kazne, Đukanović je rekao da njegov klijent nije jedini okrivljeni u tim predmetima, već da ih ima na desetine.

Dodao je da očekuje da Rađenović danas izađe iz spuškog zatvora.

"S obzirom na to da je potpisao Sporazum o priznanju krivice, a da mu 13. januara ističe petomjesečni pritvor, odbrana cijeni da više nema nikakvog razloga da ostane u pritvoru”, kazao je Đukanović.

Sporazum između Rađenovića i tužilaštva treba da potvrdi vijeće Višeg suda. Đukanović je objasnio da sud nije obavezan rokom, ali da očekuje da će u narednih nekoliko dana dobiti poziv iz Višeg suda.

U poslovima za koje je Rađenović priznao krivicu opština Budva oštećena je za više od 30.000.000 eura. Samo u poslu oko izgradnje poslovnog centra TQ Plaza i platoa na plaži Jaz, budžet Budve šteta je veća od dvadeset miliona eura. Nezakoniti poslovi oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, budvansku kasu oštetili su za 1,4 miliona eura.

U poslu oko izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica, Opština Budva oštećena je za 8.000.000 eura, a u poslu sa Kopirjatom, posljednjem predmetu koji je Specijalno tužilaštvo Rađenoviću za sada stavilo na teret, opštinska kasa navodno je oštećena za oko tri miliona eura.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je uhapšena osoba koju smatraju organizatorom kriminalne grupe u Budvi. Posljednji uhapšeni u tim krivičnim istragama je funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

Njegovom bratu Draganu Maroviću, koji je uhapšen istog dana kada i Rađenović i Tičić, produžen je pritvor.

NAPOMENA: Strogo zabranjeno preuzimanje fotografija i video materijala bez odobrenja uredništva i autora

Bonus video: