Lična arhiva Markesa biće digitalizovana

Tu su i rukopisi nekih od njegovih djela, poput romana „Sto godina samoće“ i pisma kolegama
69 pregleda 0 komentar(a)
Gabrijel Garsija Markes (Novina), Foto: Blogspot.com
Gabrijel Garsija Markes (Novina), Foto: Blogspot.com
Ažurirano: 12.01.2016. 20:00h

Univerzitet u američkoj državi Teksas je saopštio da će digitalizovati ličnu arhivu kolumbijskog pisca i novinara Gabrijela Garsije Markesa.

Za projekat digitalizacije Markesove arhive Vijeće bibliotekarske građe SAD-a doniralo je 127.000 dolara. Projekat bi trebalo da počne u junu 2016. i trajaće 18 mjeseci. Markesova arhiva će biti digitalizovana na način da će svi do sada neobjavljeni materijali biti skenirani.

Po završetku projekta, svim korisnicima interneta će biti dostupno više od 24.000 stranica arhivskog materijala, uključujući rukopise, albume, bilježnice i druge materijale jednog od najuticajnijih pisaca španskog govornog područja koji je preminuo 2014. godine.

Univerzitet u Teksasu je nakon Markesove smrti za 2,2 miliona dolara otkupio njegovu arhivsku građu. Pored bilježnica, fotografija i pisama, u arhivi se nalazi i jedan nedovršeni Markesov roman „Vidimo se u avgustu“.

Tu su i rukopisi nekih od njegovih djela, poput romana „Sto godina samoće“ koji je preveden na 25 jezika, kao i pisma koja je pisao kolegama Grejemu Grinu, Milanu Kunderi, Ginteru Grasu i Karlosu Fuentesu. Arhiva sadrži i neke manje poznate podatke o Fidelu Kastru koji je bio jedan od bližih Markesovih prijatelja.

Bonus video: