Vratili nikšićkoj publici davno zaboravljene pjesme

Pored muzike Balkana, sa akcentom na Crnu Goru, orkestar izvodi i melodije iz Rusije i Latinske Amerike
200 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Peković, Omladinski orkestar, Foto: Miloš Zvicer
Ivan Peković, Omladinski orkestar, Foto: Miloš Zvicer
Ažurirano: 12.01.2016. 20:08h

Riješen da sačuva tradicionalnu muziku od zaborava i da je približi mladima, harmonikaš Ivan Peković, dugogodišnji član „Zahumlja“, osnovao je Omladinski orkestar koji je već osvojio srca Nikšićana. Orkestar, koji aktivno radi više od pola godine, jedna je od najmlađih sekcija „Zahumlja“.

„Želio sam da podmladim orkestar, ali nije bilo interesovanja jer djeca koja uče u muzičkim školama i sviraju neki instrument imaju predrasude prema izvornoj muzici i folkloru, ne svojom krivicom. Najteže je bilo privoljeti ih da dođu da čuju šta se svira. Kada čuju i osjete atmosferu, stvar je potpuno drugačija”, iskren je Peković.

Priznaje da je Predrag Nikolić, drugi harmonikaš u orkestru, zaslužan što su za relativno kratko vrijeme uspjeli da privuku veći broj mladih ljudi.

Članovi orkestra su i klarinetista Vasilije Vujadinović, klavijaturista Mirko Ćalić, dobošar Novica Stanišić, gitaristi Stefan Bulajić i Bobo Raičević i violinistkinje Milena Nikolić, Maša Božović, Tijana Dragnić, Nela Banda, Anja Koprivica, Anđela Todorović, Ivana Dendić i Lena Bjelica

“Većina članova orkestra su Predragovo društvo iz srednje ili niže muzičke škole. Na prvom nastupu, ljetos ispred Gradske kuće, sviralo je nas troje. Danas orkestar broji 15 članova, a taj broj će ubrzo biti veći”, kazao je Peković koji harmoniku svira više od 20 godina.

Pored tradicionalne muzike Balkana, sa posebnim akcentom na Crnu Goru, orkestar izvodi i melodije iz Rusije i Latinske Amerike.

“Drago mi je što su članovi orkestra zdušno prihvatili i neke pjesme koje su bile zaboravljene i za uho današnje omladine nijesu baš na prvo slušanje prihvatljive. Na pojedinim koncertima sa nama su nastupale i četiri solistkinje koje su izvodile zaboravljene, a prelijepe pjesme, poput ‘Sve ptičice zapjevale’, koja je veoma bogata i harmonski i melodijski, ali je nepravedno zaboravljena i ne može se nigdje čuti”, kazao je Peković.

Iako mnogi misle da je tradicionalnu izvornu muziku lako svirati prva harmonika orkestra objašnjava da je stvar potpuno drugačija i tek kada počnu da sviraju mnogi shvate da je to što zvuči jednostavno ustvari najteže odsvirati.

“Kada je instrumentalni dio u pitanju sviramo splet pjesama iz Crne Gore koje se rijetko čuju, a na kraju sam ubacio jednu arhaičnu pjesmu ‘U jablana visokoga’, koja se nigdje ne može čuti, a vrlo je efektna, zatim splet iz Bosne, rusku kompoziciju ‘Tamna je noć’, četiri kompozicije iz Latinske Amerike. Imam u planu da uradim makedonski splet i nešto na temu svjetske muzike, neke popularne melodije”, objašnjava Peković.

Osim proširenja repertoara i orkestra Peković planira i nastupe po Crnoj Gori, kao i u Trebinju, gradu koji ima vrlo zahvalnu publiku za sve kulturne događaje.

Omladinski orkestar koji je osnovan prije godinu, a više od pola godine aktivno radi sa probama dva puta nedjeljno, i koji ima za cilj da očuva zaboravljenu nekomercijalnu izvornu muziku, već je pobrao simpatije Nikšićana, ali i ljudi iz svijeta muzike.

“Dobio sam pohvale od kolega iz svijeta muzike. U Crnoj Gori ne postoji nacionalni narodni orkestar, a zvuk koji smo mi napravili je nesvakidašanji za današnje vrijeme jer se taj način svirke izgubio. Najteže je to sad održati”, kazao je Peković.

“Jedna solistkinja koja nikada nije slušala izvornu muziku kada je kući poslušala pjesme koje sam joj dao kazala mi je da tek sada vidi koliko je pogriješila. Svi sada sa oduševljenjem slušaju izvornu muziku koja je prelijepa, prožeta emocijama, lijepim tekstovima”, kazao je rukovodilac Omladinskog orkestra.

Pored Pekovića članovi orkestra su harmonikaš Predrag Nikolić, klarinetista Vasilije Vujadinović, klavijaturista Mirko Ćalić, dobošar Novica Stanišić, gitaristi Stefan Bulajić i Bobo Raičević i violinistkinje Milena Nikolić, Maša Božović, Tijana Dragnić, Nela Banda, Anja Koprivica, Anđela Todorović, Ivana Dendić i Lena Bjelica.

Bonus video: