Advokat Vladan Bojić tvrdi da tužilaštvo hoće da ga uništi

Naglasio je i da nije tačno da je specijalnog tužioca Milivoja Katnića nazvao fašistom, te da on tu riječ ne koristi u svom rečniku
394 pregleda 16 komentar(a)
Vladan Bojić, Foto: Luka Zeković
Vladan Bojić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.01.2016. 17:44h

Advokat Vladan Bojić ocijenio je da nije ugrozio istragu, niti povrijedio tajnost postupka onim što je rekao supruzi Lazara Rađenovića, Jeleni Rađenović, te da je optužni predlog protiv njega “samo maska za uništenje njegove profesionalne reputacije”, ali i čitave advokatske profesije.

Bojić je optužen je da je Rađenovićevoj supruzi, tokom dva telefonska razgovora, prenio detalje sa saslušanja svjedoka saradnika Rajka Kuljače, koji su proglašeni tajnom, u postupcima TQ Plaza i izgradnje platoa na Jazu.

Bojić je, u višesatnoj odbrani, naveo da mu je optužni predlog potpuno nerazumljiv, te da se njegov prvi dio odnosi na razgovor sa njegovim vlastodavcem Jelenom Rađenović, kojoj je bio dužan da saopšti sve detalje postupka.

On je dodao da se drugi dio optužnog akta tiče njegovog privatnog mišljenja o ljudima van postupka TQ Plaza i Jaz, i njegovim vrednosnim sudovima iz predmeta Košljun.

“Pravo na izražavanje sopstvenog mišljenja u prisluškivanim razgovorima ne podliježe sankcijama”, ocijenio je Bojić.

On je naglasio i da nije tačno da je specijalnog tužioca Milivoja Katnića nazvao fašistom, te da on tu riječ ne koristi u svom rečniku.

On je govorio i o navodnoj sprezi tužilaštva i “Vijesti” , navodeći da ona ne može biti slučajna.

“Dešavanja u zadnja dva mjeseca potpuno su ogolila sinergiju djelovanja specijalnog državnog tužilaštva i koncerna 'Vijesti' u mojoj javnoj stigmatizaciji bez presedana u novijoj istoriji pravosuđa”, smatra Bojić.

Ocijenio je da su nespojivi i nedopustivi “tolika lična sujeta, osvetoljubivost i revanšizam” sa vršenjem javnih ovlašćenja, kojima raspolaže Katnić.

On je istakao da je sa njim ugovor o punomoćju sklopila Rađenovićeva supruga, koji mu daje ne samo ovlašćenja, već i dužnost da je obavještava o svim relevantnim činjenicama u postupku.

On je naveo da je i sama naredba o mjerama tajnog nadzora nad suprugom Rađenovića nezakonita, te da predstavlja pokriće za njegovo prisluškivanje.

Advokat je istakao i da sumnja da je i njegov telefon prisluškivan tri i po mjeseca, do oktobra ove godine, dok nije otkazao punomoćje Rađenovićima.

On je najavio da će podnijeti tužbu zbog povrede prava na privatnost.

Na pitanja tužioca Miroslava Turkovića, on je ponovio da su sve njegove sporne riječi bile metafore, te da ne razumije insistiranje tužilaštva na nečemu što nema veze sa krivičnim djelom koje mu se stavlja na teret.

Turković je ocijenio da je dio odbrane Bojića suprotan odredbama ZKP-a i da “očigledno ima drugi cilj”.

“ Optužni predlog nije proizvod selektivne primjene prava, nije lično obojen, niti bacanje sjemena zla među advokatima, kako Bojić tvrdi...Ne predstavlja atak na advokaturu, ni nezavisnost advokatske profesije, niti je pokušaj disciplinovanja advokata, već izraz uvjerenja da je izvršeno krivično djelo i da zato postoje dokazi”, zaključio je tužilac.

Branilac Bojića, advokat Zdravko Begović, predložio je da sudija Nenad Vujanović u nastavku postupka izuzme sve mjere tajnog nadzora, koje se ne tiču ovog krivičnog djela, u cilju zaštite prava na privatnost.

Suđenje se nastavlja 19. februara.

Kolege iz regiona podržale Bojića

Predsjednik advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević i predsjednik Međunarodne unije advokata Nenad Janićević su, nakon suđenja, novinarima rekli da su odnos klijenta i advokata sveto pismo, koje se nikako ne može narušiti, jer bi to predstavljalo opasnost ne samo po advokaturu u Crnoj Gori, već i šire.

“Ovaj slučaj predstavlja pogrešan korak crnogorskog tužilaštva i ne može služiti na čast nikome. To bi značilo da će se svi oni advokati koji razgovaraju sa svojim klijentima naći u zatvoru, pritvoru, ako se radi o predmetima specijalnog tužilaštva. Ja vjerujem da bilo koji sud neće moći da nađe dovoljno argumenata da osudi kolegu Bojića za ovo što mu se stavlja na teret”, ocijenio je Đorđević.

Oni su, kao i veliki broj njihovih crnogorskih kolega, danas došli u sud, kako bi pružili podršku Bojiću.

Bonus video: