JEDNOGLASNA PODRŠKA

Zeković na čelu Savjeta za građansku kontrolu policije

Zeković je naglasio da je ovo nezavisno nadzorno tijelo dalo značajan doprinos unaprjeđenju povjerenja javnosti u rad policije, veću transparentnost rada posebno u kontekstu rasvjetljavanja pojedinačnih incidenata i prekoračenja u primjeni policijskih ovlašćenja
107 pregleda 2 komentar(a)
Suljo Mustafić, Aleksandar Saša Zeković, Foto: Skupština Crne Gore
Suljo Mustafić, Aleksandar Saša Zeković, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.01.2016. 15:47h

Novi saziv Savjeta za građansku kontrolu rada policije konstituisan je danas, a za predsjednika tog tijela jednoglasno je izabran Aleksandar Saša Zeković.

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić je kazao da je Savjet aktivnim učešćem u postupku nadzora nad zakonitošću rada značajano unaprijedio rad u toj oblasti i doprinio podizanju nivoa povjeranja građana u policijski servis.

Mustafić je, u ime Skupštine Crne Gore, bio domaćin konstitutivne sjednice.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije svojim aktivnim učešćem u postupku nadzora nad zakonitošću rada u određenom broju slučajeva (naprimjer protest u Podgorici) dao značajan doprinos i objektivan sud, unaprijedio rad u predmetnoj oblasti i doprinio podizanju nivoa povjeranja građana u policijski servis“, rekao je Mustafić.

On je istakao da je povjerenje veoma važno, i da ga nije lako unaprijediti imajući u vidu neke ranije periode kada je policija bila zloupotrijebljena, posebno kada su u pitanju pripadnici manjinskih zajednica.

Mustafić se, kako se navodi u saopštenju, osvrnuo i na težnje savremenih demokratskih zajednica na tom planu.

“Želio bih istaći i činjenicu da su tendencije savremenih demokratskih društava obezbjeđenje djelotvorne uloge državnih organa i tijela i efektivno vršenje svih oblika nadzora nad radom policije, što su u našem sistemu parlamentarna, civilna i unutrašnja kontrola, koja činjenica je od posebnog značaja za Crnu Goru, državu koja ide putem evroatlantskih integracija“, kazao je Mustafić.

On je naveo da se nada da će novi, treći mandat Savjeta ispuniti očekivanja koji su pred njega postavljena i na najbolji način izvršiti misiju utemeljenu u odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, a policijski servis učiniti prefesionalnijim i kvalitetnijim u korist svih građana Crne Gore.

Zeković je naglasio da je ovo nezavisno nadzorno tijelo dalo značajan doprinos unaprjeđenju povjerenja javnosti u rad policije, veću transparentnost rada posebno u kontekstu rasvjetljavanja pojedinačnih incidenata i prekoračenja u primjeni policijskih ovlašćenja.

“U predhodnom periodu svojim zaključcima i preporukama Savjet je dao doprinos i smjernice u dugoročnom povećanju učešća pripadnika manjinskih naroda u policiji”, kazao je Zeković.

Preporučujemo za Vas