Rađenović nudi da odleži 20 mjeseci?

Prema saznanjima “Vijesti”, bivši gradonačelnik Budve danima pregovara sa specijalnim tužiocima Lidijom Vukčević i Sašom Čađenovićem
54 pregleda 60 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.01.2016. 06:34h

Budvanin Lazar Rađenović danas ili sjutra sa Specijalnim tužilaštvom potpisaće sporazum o priznanju krivice.

To je “Vijestima” juče rekao njegov branilac, advokat Željko Đukanović.

“Očekujemo da u narednih dva dana Lazar Rađenović potpiše sporazum o priznanju krivice sa specijalnim tužiocima. Rađenović će sa njima potpisati dva sporazuma, za svih pet krivičnih djela koja mu se kao osumnjičenom stavljaju na teret”, kazao je Đukanović.

Dodao je da zbog tajnosti postupka ne može precizirati detalje sporazuma.

“O elementima i uslovima sporazuma zasada ne mogu reći ništa, jer nisu u potpunosti usaglašeni”, kazao je Đukanović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Rađenović je spreman da odrobija 20 mjeseci i vrati dio novca u državni budžet.

Đukanović te informacije nije želio da potvrdi, ali je rekao da očekuje da Rađenoviću ne bude produžen pritvor nakon 13. januara.

“Rađenoviću 13. januara ističe petomjesečni pritvor. Smatramo da nema razloga za njegovim daljim zadržavanjem u pritvorskim jedinicama, pogotovo iz razloga što očekujemo da će do tada sa specijalnim tužiocima biti potpisan sporazum o njegovom priznanju krivice”, kazao je Đukanović.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić sinoć je, gostujuću u emsiji “U raljama života” potvrdio da pregovaraju sa Rađenovićem, dodajući da detalji nagodbe nijesu precizirani.

Prema saznanjima “Vijesti”, bivši gradonačelnik Budve danima pregovara sa specijalnim tužiocima Lidijom Vukčević i Sašom Čađenovićem.

Oni ga sumnjiče da je učestvovao u pet nezakonitih poslova kojima je budžet Opštine Budva oštećen za više desetina miliona eura.

Kod tužiteljke Vukčević, Rađenović je na spisku osumnjičenih za višemilionske malverzacije u predmetima izgradnje TQ Plaze, izgradnje platoa na plaži Jaz i prodaje opštinske zemlje na Prijevoru.

Kod Čađenovića odgovara u predmetima “Kopirajt” i “Vještica”.

Ukoliko potpiše sporazum, Rađenović na papir stavlja priznanje da je učestvovao u tim poslovima, a zauzvrat bez suđenja se dogovara na koliko će biti osuđen.

Eventualni sporazum moraće da potvrdi sud.

U poslovima oko izgradnje poslovnog centra TQ Plaza i platoa na plaži Jaz, budžet Budve navodno je oštećen za oko 20.000.000 eura. Nezakoniti poslovi oko prodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, budvansku kasu oštetili su za 1,4 miliona eura. U poslu oko izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještica, Opština Budva oštećena je za 8.000.000 eura, a u poslu sa Kopirjatom, posljednjem predmetu koji je specijalno tužilaštvo Rađenoviću za sada stavilo na teret, opštinska kasa navodno je marketinškim aktivnostim oštećena za oko tri miliona eura.

Potpisivanjem sporazuma sa Rađenovićem, Specijalno tužilaštvo dobiće drugog osumnjičenog iz budvanske kriminalne grupe koji je priznao učeće u višemilionskim malverzacijama.

Budvanin Miloš Marović, sin visokog funckionera DPS-a Svetozara Marovića sporazum je potpisao posljednjeg dana 2015. godine.

On se sa tužiocima nagodio da odleži godinu dana u zatvoru, i vrati 380.000 eura duga.

I taj sporazum čeka na potvrdu vijeća Višeg suda.

Prema tom dogovoru, Marović je priznao da je podstrekavao na nezakonite radnje tokom prodaje 26.000 kvadrata opštinske zemlje na Jazu.

Bonus video: