Napadnut Stevan Milivojević

“Vjerujem da je, kao i ranije, motiv napada aktivizam na polju ljudskih prava i moja seksualna orjentacija. Duži period, što se tiče napada, bio je stabilan i nisam se osjećao ugroženim, na bilo koji način"
260 pregleda 284 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.01.2016. 19:07h

Dvije osobe napale su danas izvršnog direktora NVO "LGBT Forum progres", Stevana Milivojevića, i zadale mu više udaraca u predjelu lica, saopšteno je iz "LGBT Foruma progres".

"Dvojica mladića su Milivojeviću, pošto je napustio objekat pošte, uputili više pogrdnih i uvredljivih riječi, a potom mu rekli da je to njihov kraj i da u njemu nije dozvoljeno kretanje pedera. Milivojević ih je pozvao da ga ostave na miru i kazao da nema potrebe za incidentom pokušavajući da nastavi svoje kretanje. Mladić, visočije građe, uhvatio ga je za potiljak, i pritiskajući ga rukom, govorio je Milivojeviću da je “odvratna pederčina”. Pokušao je da se otrgne i ubrza hod, ali ga je drugi mladić stisnutom pesnicom udario dva puta u predjelu lica. Nakon toga su pobjegli s lica mjesta", dodaje se u saopštenju.

Incident je prijavljen policiji.

“Vjerujem da je, kao i ranije, motiv napada aktivizam na polju ljudskih prava i moja seksualna orjentacija. Duži period, što se tiče napada, bio je stabilan i nisam se osjećao ugroženim, na bilo koji način. Juče, radeći na istraživačkoj knjizi, pripremio sam i pustio u medije saopštenje kojim sam podsjetio na slučaj iz 2013. godine. Danas sam aktivno radio na tome kako bi utvrdio da li je policija protivzakonito primjenjivala ovlašćena prema N.Š, novinaru RTCG, ukoliko je pogrešno podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega. Tim povodom sam ostvario komunikaciju sa CB Podgorica i posjetio Sud za prekršaje. Nakon toga uputio sam se u poštu kako bih preuzeo pristiglu službenu pošiljku. Tada se i desio napad. Treba provjeriti, pri čemu nikog ne optužujem, da li napad eventualno ima veze sa tim saopštenjem i današnjim tekstom iz medija”, navodi Milivojević u svojoj prijavi.

Vandalski čin i otvoreno bezobzirno nasilje

Zašitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori osudio je najnoviji homofobni napad na Milivojevića.

"Ovaj vandalski čin i otvoreno bezobzirno nasilje obesmišljava sve napore na stvaranju klime sigurnosti i međusobnog povjerenja u društvu. U tom smislu se očekuje blagovremena, efikasna i odlučna reakcija državnih organa, ali i građana u postupku otkrivanja počinilaca ovog nedjela. Pri tome je potrebno podsjetiti se da ne možemo stvarati sliku o humanom i otvorenom društvu sve dok se ovakvi i slični slučajevi dešavaju u ime nečega što niti je humano, niti može imati bilo kakvo opravdanje. Naprotiv. Ovakve pojave su u dubokoj suprotnosti sa osnovnim načelima svakog civilizovanog društva i ne mogu ostati nekažnjene", navodi se u saopštenju Zašitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik, kako se dodaje, već duže vrijeme podsjeća da se nasilje u različitim devijantnim oblicima pojavljuje u mnogim društvenim sferama od svakodnevnog života, porodičnih odnosa, preko sporta, religije, politike i drugih oblika društvenih aktivnosti.

"Odgovor države i društva mora biti odlučan, dosljedan i kontinuiran, jer bi u suprotnom nasilje moglo postati mnogo veći problem nego što to već sada objektivno jeste. Konačno, institucija još jednom podsjeća da su represija i sankcije samo jedan od načina rješavanja, dok se od građana i društva u cjelosti traži znatno veći stepen svijesti i razumijevanja u prevazilaženju problema, kako ne bi ostali na margini procesa koji su u evropskom društvu odavno prevaziđeni ili barem stavljeni u odgovarajući kontekst kažnjivog ponašanja", navodi se u saopštenju.

LGBTIQ Socijalni centar, Otpor i NVO 4 Life osudili napad na Milivojevića

Građanski pokret Otpora osudio je napad na Milivojevića.

"Zabrinjava činjenica da je nasrtanje i nasilje postalo uobičajen način razračunavanja sa neistomišljenicima. Milivojević nije samo prepoznat u javnosti kao borac za ljudska prava i pripadnik LGBT zajednice već i aktivan borac za mijenjanje sveopšteg društvenog sivila i sistema četvrt vijeka zabetoniranog od strane režima Mila Đukanovića. Dok su mogi ostali kod kuće i hajdukovali sa facebook profila, Milivojević je prisutvovao velikim, oktobarskim, antirežimskim protestima i rizikovao da u haosu i masi bude ugrožen. Pa postoji mogućnost da je motiv napada i političke prirode", navodi se u saopštenju Otpora.

Oni su podjetili da je u proteklih dvadeset dana "brutalno, od strane Đukanovićevog prijatelja, prebijen aktivista Demosa - Vladislav Dajković, a počinilac se nalazi na slobodi(!)".

"Zato apelujemo na institucije sistema da napadače na Milivojevića što prije privedu licu pravde, kako još jedan slučaj narušavanja osnovnih ljudskih prava ne bi ostao nerasvijetljen. Iako, učeni prethodinim iskustvima, sumnjamo da će ovaj napad i njegovi počinioci biti do kraja rasvijetljeni", zaključuje se u saopštenju Građanskog pokreta Otpor.

I NVO 4 Life osudila je napad na izvršnog direktora LGBT Foruma progres Stevana Milivojevića i pozvala nadležne institucije da hitno reaguju, privedu pravdi i procesuiraju počinioce.

"Kao organizacija koja se bavi pomaganjem jednoj, takođe, diskriminisanoj grupi, zavisnicima/ama od droga, i koja se zalaže poštovanje ljudskih prava i antidiskriminaciju, smatramo da su policija, sud i tužilaštvo adrese koje prije svih treba da budu oni koji će ta prava braniti i štititi. Nažalost, i u slučaju ranijih napada na pripadnike LGBT zajednice, napadači nijesu adekvatno kažnjeni, i to je po nama jedan od razloga za nastavak napada na pripadnike ove grupe. Posjećamo da je prethodni izvršni direktor Forum Progres-a, Zdravko Cimbaljević, nakon brojnih napada na njega i nakon što mu država nije obezbijedila sigurnost, morao potražiti azil i protiv svoje volje otići iz zemlje. Nadamo se da će pomenute institucije ovog puta odlučnije reagovati i da neće dozvoliti da i Stevan Milivojević bude primoran na isti korak", navodi se u saopštenju NVO 4 Life.

Iz NVO LGBTIQ Socijalni centar su tražili od nadležnih da počinioce napada na taj centar i Milivojevića pronađu i procesuiraju.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo pojačanih homofobnih napada, a rezultati u pronalaženju i kažnjavanju počinilaca izostaju", kazao je predsjednik te NVO Elmir Đoković.

URA: Napad na Milivojevića, napad na sve slobodomisleće građane

"Napad na Stevana Milivojevića je napad na sve slobodomisleće građane, čija je dužnost odbrana ustavnog poretka Crne Gore, u kojoj se svi moramo osjećati jednako sigurnim i uživati svoja prava i slobode", navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA, koje potpisuje Luka Rakčević, član Centralnog odbora partije.

"Dok god crnogorsko društvo svoje akumulirano nezadovoljstvo i frustracije bude kanalisalo kroz nasilje prema osobama različitog seksualnog, nacionalnog ili vjerskog opredjeljenja, možemo zaboraviti na bilo kakvu vrstu društvene emancipacije i napretka. Takva stigmatizacija, ovog puta u Podgorici u kojoj se godišnje podijeli pola miliona eura socijalne pomoći, samo preusmjerava fokus sa narastajućih klasnih razlika", kazao je on.

"Građanski pokret URA poziva policiju i tužilaštvo da odlučno lociraju i procesuiraju počinioce današnjeg kukavičkog napada, a nadležna ministarstva da se posvete iskrenijoj edukaciji i podizanju nivoa svijesti svih socijalnih grupa, sa ciljem stvaranja društva otvorenog za uvažavanje i poštovanje različitosti", saopšteno je iz URA.

HRA: Milivojević pretrpio preko 30 fizičkih i verbalnih napada

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je fizički napad na Milivojevića.

"Stevan Milivojević je do sada pretrpio preko 30 fizičkih i verbalnih napada na javnim mjestima, koji po pravilu nisu bili istraženi i kažnjeni. Prošle godine u novembru sud je donio pravosnažnu presudu kojom su sa po tri i po mjeseca zatvora kažnjena tri muškarca iz Podgorice zbog toga što su ga javno ugrozili vrijeđanjem i prijetnjama da će ga fizički napasti. Milivojević je inače poznat kao izuzetno miroljubiv čovjek, uvijek spreman na dijalog. Prethodnom direktoru iste organizacije, LGBT Forum Progres, Zdravku Cimbaljeviću, Kanada je dala azil jer Crna Gora nije bila u stanju da mu obezbijedi zaštitu i procesuira brojne napade i prijetnje smrću kojima je bio izložen u kontinuitetu. Crna Gora je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila Ustavom. Bez obzira na pisane zakone i usmene deklaracije njenih zvaničnika, nasilje koje su pojedini stanovnici Crne Gore spremni da primijene posebno na homoseksualce može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju", navodi se u saopštenju HRA.

Bonus video: