Đukanović otima imovinu Rusu osuđenom za milionsku prevaru

Glukhovtsev posjeduje nepokretnu imovinu koju je kupio u Budvi, a koju je u maju 2008. godine založio kod Prve banke za kredit
423 pregleda 31 komentar(a)
Vsevolod Glukhovtsev, Aco Đukanović, Foto: Sergey Kuznetsov/Luka Zeković
Vsevolod Glukhovtsev, Aco Đukanović, Foto: Sergey Kuznetsov/Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2016. 06:41h

Prva banka premijerovog brata Aca Đukanovića pokušava da prisvoji nepokretnu imovinu u Crnoj Gori osuđenog prevaranta - bivšeg potpredsjednika za bezbjednost ruske filijale Škotske kraljevske banke (RBS) Vsevoloda Glukhovtseva.

Krajem prošle godine Okružni sud Moskve osudio je Glukhovtseva na pet godina zatvora zbog prevare investitora teške oko 5,3 miliona dolara.

Bankar je obmanuo investitore koji su finansirali lažne građevinske projekte u Crnoj Gori.

Glukhovtsev je prisvojio novac čim je prebačen na račun devet crnogorskih firmi, koje je on kontrolisao.

Klijentima je slao lažne izvještaje o tome da u vlasništvu imaju firme ili imovinu u inostranstvu.

Ulagači nijesu dobili obećane dividende, a imovina koju su navodno posjedovali nije postojala ili je bila registrovana na drugu osobu.

“Vijesti” su došle do podatka da Glukhovtsev posjeduje nepokretnu imovinu koju je kupio u Budvi, a koju je lično u maju 2008. godine založio kod Prve banke i podigao kredit od 1.500.000 eura.

U revizorskom izvještaju Prve banke od 31. decembra 2014, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je banka revizorima imovinu Glukhovtseva u Budvi predstavila kao svoju.

Međutim, uvidom u podatke Uprave za nekretnine Crne Gore može se vidjeti da je Rus još uvijek vlasnik tih nepokretnosti, a ne banka.

U dijelu tereti u katastarskim podacima piše da je pokrenuta i vansudska prodaja, na osnovu ugovora o hipoteci, ali i žalbe i tužbe.

Između ostalog tužbe i žalbe je podnosio i Glukhovtsev.

“Vijesti” su kontaktirale advokaticu iz Podgorice Milicu Đedović koja je potvrdila da je punomoćnica Rusa.

“Spor je u toku, tako da ne mogu da otkrivam detalje o tom predmetu i dajem izjavu”, kazala je Đedovićeva.

Glukhovtsev je uhapšen u aprilu 2013. godine.

Prema izvještaju ruskih medija, istraga tužilaštva pokazala je da je prevarom stekao veliku imovinu u Moskvi i inostranstvu, luksuzne automobile, nakit...

Prilikom pretresa njegove kuće u Rusiji pronađeno je i oružje i municija, za koje nije posjedovao dozvolu.

“Interfax” je u 2013. objavio da je RBS, jedna od najboljih svjetskih banaka, poslodavac Glukhovtsevu, ali da optužba za prevaru ni na koji način nema veze sa poslovanjem banke.

Istražiteli su identifikovali pet osoba u Moskvi kao žrtve prevare.

Samo od jednog zemljaka Glukhovtsev je u 2006. dobio 600.000 eura i 450.000 dolara, koji je trebalo da budu utrošeni za investiciju izgradnje medicinskog centra u Crnoj Gori.

Međutim, taj novac Glukhovtsev je, prema tvrdnjama istražitelja, prisvojio za svoje potrebe.

U Kotoru 9 firmi, zgrada u Budvi

Gluhovtsev je vlasnik ili suvlasnik devet kompanija registrovanih u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Radi se o firmama - “Vera”, “Vsevolod", “Kotor resorts”, Durmitor resorts”, “River town”, “Eurobeton”, “Transkonteiner”, “Moskva invest” i “Servantes”, koje su registrovane na adresi Dobrota bb.

Registrovane su za turizam, ugostiteljstvo, građevinarstvo, trgovinu, investicije, konsalting, inženjering.

Na svoje ime Glukhovtsev u Budvi ima četvorospratnu zgradu. Posjeduje četiri stambena prostora i dva nestambena prostora, od ukupno 915 kvadrata. Kao osnov sticanja navedena je kupovina. Nakon što je Glukhovtsev uzeo kredit od Prve banke 2008, na tu imovini je upisana hipoteka, zabrane prometovanja bez saglasnosti povjerioca.

Bonus video: