Poslovali u Crnoj Gori, a u Grčkoj im sude za pranje novca

Filipidisova firma “First Financial Consulting” registrovana je na podgoričkoj adresi Ulcinjska br. 3. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) u martu prošle godine posjetili su Ulcinjsku ulicu i ulaz broj 3 i tamo pronašli poštansko sanduče sa upisanim brojevima stanova i imenima desetak firmi
2206 pregleda 18 komentar(a)
Angelos Filipidis, Radomir Živanić
Angelos Filipidis, Radomir Živanić
Ažurirano: 10.01.2016. 19:16h

U Grčkoj bi uskoro trebalo da počne suđenje grupi bankara i biznismena optuženih za milionsko pranje novca, prevaru i štetu toj državi za oko pola milijarde kredita odobrenih bez garancija, preko propale grčke državne Poštanske štedionice (TT).

Među optuženima u tom predmetu su i:

- bivši akcionar “First Financial” banke - FFB (sada “Universal capital” banka) u Podgorici Angelos Filipidis,

- grčki brodovlasnik Viktor Restis - nekadašnji većinski vlasnik “First Financial” banke,

- srpski biznismen Radomir Živanić zvani Baja, vlasnik likvidirane podgoričke firme “Verano Motors”.

U toj istrazi optuženo je više od 35 ljudi, a među kojima je i šefica fonda koji je osnovan novcem međunarodnih kreditora za spasavanje grčkog bankarskog sistema.

Za neke od optuženih grčko tužilaštvo traži i doživotne robije.

Filipidis je uhapšen 10. januara u Turskoj. Negirao je krivicu i tražio da se postupak ubrza kako bi dokazao svoju nevinost.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Filipidis je osnivač još uvijek aktivne firme “First financial consulting”.

Ta firma je osnovana 14. februara 2007. godine, kao društvo sa ograničenom odgovornošću sa djelatnošću za konsalting i menadžment poslove.

Grčki list “Katimerini” početkom 2014. godine objavio je da grčke vlasti pokušavaju da utvrde tokove novca i u Crnoj Gori.

Crnogorski zvaničnici su, prema tadašnjem pisanju tog lista, grčkim vlastima dostavili informacije o jednoj od optuženih osoba “za koju se vjeruje da je igrala ključnu ulogu u slučaju između 2007. i 2008”.

Mediji u Crnoj Gori krajem septembra 2008. godine objavili su da je upravo Filipidis na Nex Montenegro berzi prodao 1,2 miliona akcija First Financial banke, za 3,3 miliona eura.

Banka je tada bila u većinskom vlasništvu Restisa, koji je uhapšen u julu 2013. godine, pod sumnjom da je kao predsjednik Upravnog odbora “First Financial grupe” koristio uticaj da bi obezbijedio kredite za osobe i kompanije sa kojima je povezan.

Restis je u oktobru 2013. godine, navodno izašao iz tog posla, kada je za više od pola miliona eura prodao 93,34 odsto akcija First Financial banke u Podgorici.

Najveći dio od 85 odsto akcija kupio je njegov dugogodišnji poslovni partner i glavni čovjek zadužen za investicije u Crnoj Gori Petros Statis.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije Crne Gore iz februara prošle godine, većinski vlasnik “Univerzal capital” banke (FFB) je Statis sa 89 odsto akcija (preko svojih firmi “Sigma Delta Holdings” i “Sigma Delta Investments”).

Statis je u Crnoj Gori i predsjednik Odbora direktora firme “Adriatic Properties” koja je zakupac Svetog Stefana, osnivač firme “Balkan Energy”, “Montestar Media” i firme “First Financial Holdings” koja se prema CRPS-u bavi trgovinom voća i povrća na veliko, ali je poznatija kao osnivač firme “Media Nea” koja je vlasnik dnevnih novina “Pobjeda” i “Dnevne novine”.

Iz First Financial banke su početkom 2014. reagovali i saopštili da Angelos Filipidis nije akcionar FFB od kraja 2007. godine.

Između ostalog, napisali su da Filipidis nikad nije radio ništa preko računa FFB, “osim što je 22. avgusta 2007. godine prodao svoje akcije i taj novac prenio na svoje račune u inostranstvu”.

Tenderi firme “Verano Motors” u CG

Živanićeva firma “Verano Motors” osnovana je u Podgorici 3. septembra 2002. godine.

Kao djelatnost je upisana “trgovina automobilima i lakim motornim vozilima”. Ta kompanija je likvidirana krajem 2014. godine, s obzirom na to da je u beogradskoj matičnoj firmi “Verano Motors” pokrenut stečaj. Prema podacima “Vijesti”, Živanićeva firma bila je ranije aktivan ponuđač na tenderima javnih ustanova, preduzeća i institucija u Crnoj Gori. “Verano Motors” je, između ostalog, 2008. godine dobio tender Zavoda za školovanje i rehabilitaciju lica sa poremećajem sluha i govora u Kotoru. Taj posao prodaje vozila bio je vrijedan oko 24.000 eura. U 2007. Filozofski fakultet - Univerziteta Crne Gore izabrao je Živanićevu firmu kao najboljeg ponuđača na tenderu za nabavku novog putničkog vozila.

Na tu odluku žalila se firma “Rokšped”.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki je usvojila žalbu “Rokšpeda” i poništila odluku čelnika Filozovskog fakulteta.

Šest firmi prima poštu u jednom sandučetu

Filipidisova firma “First Financial Consulting” registrovana je na podgoričkoj adresi Ulcinjska br. 3. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) u martu prošle godine posjetili su Ulcinjsku ulicu i ulaz broj 3 i tamo pronašli poštansko sanduče sa upisanim brojevima stanova i imenima desetak firmi.

CIN-CG je otkrio da šest firmi prima poštu u istom sandučetu. Pored Filipidisove, u istom sandučetu poštu su primale firme Statisa, Vei Seng Pue, koji je uhapšen u julu 2014. u Las Vegasu zbog organizovanja lanca ilegalnog klađenja, kao i firme bivšeg državnog sekretara San Marina Klaudija Podeskija i njegove vjerenice Biljane Baruce, koji su u junu 2014. uhapšeni u San Marinu pod optužbom za pranje novca i korupciju. Pua je nakon mjeseci suđenja u Las Vegasu pušten iz pritvora, jer prema odluci suda američki FBI dokaze protiv njega prikupio je na nezakonit način. Podeskiju i Baruci se sudi u San Marinu.

Otmica partnera, Zemunski klan, veza sa Legijom

Radomir Živanić vlasnik je kompanije “Verano Group“ u sklopu koje posluju “Verano Motors“, “Robna kuća Beograd“ (koja je imala nekretnine u Crnoj Gori), Tržni centar i hotel “Zira“ u Beogradu i druge kompanije.

Prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) u 2013. godini, Živanić je bio partner biznismena Milije Babovića, suvlasnika “Viktoria Group“, sa kojim je zajedno osnovao ofšor firmu “Verano Commercial” na Panami.

Babović je bio žrtva otmice Milorada Ulemeka Legije i Zemunskog klana.

“Otet je u martu 2002. godine. Neposredno pred kidnapovanje Babovića, Legija je, kako bi sakrio umiješanost “zemunaca” u to krivično delo, otputovao u Grčku kod Živanića. Tako je Legija postao veza u komunikaciji između kidnapovanog Babovića i članova Zemunskog klana, kao i veza za primopredaju novca za otkup koji je preuzeo lično, opisao je (nekadašnji šef Posebne policijske jedinice ’Poskok’) Mile Novaković u svojoj knjizi ’Otmice Zemunskog klana’. Za otkup Babovića isplaćeno je 10,5 miliona evra”, pisao je 2013. CINS.

Bonus video: