"Ajkule" žele medalju i put u Rio

75 pregleda 7 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Waterpoloworld.com
Crnogorski vaterpolisti, Foto: Waterpoloworld.com
Ažurirano: 10.01.2016. 10:14h

Utakmicom sa autsajderom Holandijom crnogorski vaterpolisti večeras (18.15) otvaraju ukupno 5. Evropsko prvenstvo u svojoj istoriji, koje će vjerovatno biti i najbolje organizovano ikada s obzirom na to da se igra u prekrasnoj Beogradskoj areni.

Ako ništa drugo, kapacitet od 11 hiljada gledalaca garantuje spektakl, a Crna Gora na startu igra sa Holanđanima, svakako poželjnim protivnikom za početak, ako se zna da svaka velika reprezentacija podiže formu kako turnir odmiče.

Pobjeda i rutinsko odrađivanje posla je ono čemu se „ajkule” nadaju u duelu sa „lalama”, koji je uvertira u derbi grupe A protiv Španije.

Ako ne bude nekih senzacionalnih rezultata u grupi, okršaj sa „furijom” će biti ključan za nastavak takmičenja u nokaut fazi.

Nego, kalkulacije će doći na red kako turnir bude odmicao, a Crnoj Gori je prva obaveza da ne kalkuliše i da upiše trijumf protiv Holanđana.

Brguljan: Primarni cilj je olimpijska viza

Ako dođe do borbe za medalju Crna Gora će čuvati i šanse da u glavnom gradu Srbije izbori olimpijsku vizu. To je glavni cilj, ponovio je Draško Brguljan po dolasku vaterpolista u Beograd.

"Naš primarni cilj je olimpijska viza, a to znači da osvojimo medalju. Dobro smo se pripremili, iako nismo imali puno vremena. Sada je tu i novi selektor Vladimir Gojković, a osim Nikole Janovića niko do sada nije radio sa njim. Moramo da se naviknemo na njegov stil rada i zato je dobro što prvo igramo sa Holanđanima. Ali, već protiv Španaca moramo da pružimo maksimum, jer bi nam ta pobjeda donijela lakšeg protivnika i u osmini finala i u četvrtfinalu", ističe Brguljan.

Crna Gora zna kako se igra na evropskim prvenstvima, to pokazuje kratka istorija nastupa, jer je na tri od četiri takmičenja stizala makar do polufinala - na debiju u Malagi je 2008. osvojila zlato, u Ajndhovenu 2012. je bila srebrna, dok je 2014. u Budimpešti turnir završila kao četvrtoplasirana.

Naša reprezentacija se za medalju nije borila samo u Zagrebu 2010. godine kada je poražena u četvrtfinalu od Srbije.

Tradicija, dakle, govori da tim Vladimira Gojkovića zna put do završnice, ali svako takmičenje je priča za sebe.

Jokić: Prvo Holandija, pa svi ostali...

Predrag Jokić je postao zaštitni znak vaterpolo reprezentacije, igrao je na svim velikim takmičenjima od njenog osnivanja. Pred ovo EP je postojala mala dilema zbog povrede ramena, ali iskusni bek ne odustaje tek tako.

"Evropsko prvenstvo dolazi u nezgodnom trenutku, u jeku klupske sezone, tako da nije bilo vremena za velike pripreme. Međutim, kako je nama tako je i drugima. Mislim da smo dobro radili u proteklom periodu i da spremni očekujemo start EP. Što se mene tiče, ovo mi je šesti šampionat Starog kontinenta, ali svako novo takmičenje je novo dokazivanje. Treba se truditi i odigrati ga kao da je prvo. Povreda? Situacija je sada dobra, odigrao sam posljednja dva meča na turniru u Dubrovniku i spreman sam", istakao je Jokić i osvrnuo se na favorite u Beogradu:

"Mnogo je kandidata za medalju. Pored ove tri selekcije koje su već izborile vizu za Rio, Srbije, Hrvatske i Grčke, ostale imaju još jedan motiv više, a to je olimpijska viza. Sve ekipe su stigle sa najjačim mogućim sastavom, traže svoju šansu, jer je mnogo lakše sad izboriti plasman u Brazil nego kasnije u kvalifikacijama".

Jokić se na kraju osvrnuo i na Holanđane.

"Moramo maksimalno ozbiljno da uđemo u taj meč. Sa dobrom igrom možemo do pobjede kojom bismo podigli samopouzdanje. To je dobra priprema za duel sa Španijom koji će biti odlučujući u grupi za što lakši raspored u nastavku takmičenja", zaključio je Jokić.

Bonus video: