PRESUDA APELACIONOG SUDA

Rusa oslobodili optužbe za pranje novca i vratili mu milion

Nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude podgorički Viši sud donio je rješenje kojim je vraćen privremeno oduzet novac od okrivljenog i njegove supruge Kvan Galine Gavrilovne - ukupno oko 1.150.000 eura
13 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 19:10h

Nakon što je dva puta ukidao prvostepene odluke, Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Rusu Kvanu Valeriju Evgenjeviču, koji se teretio za pranje novca u produženom trajanju.

Pedesettrogodišnji Moskovljanin (53) bio je optužen da je od 2003. do juna 2011. godine u Crnoj Gori oprao nešto više od 3,3 milona eura. Prvobitnom vezijom optužnice, okrivljen je bio za pranje oko 6,7 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti”, nakon pravosnažnosti oslobađajuće presude podgorički Viši sud donio je rješenje kojim je vraćen privremeno oduzet novac od okrivljenog i njegove supruge Kvan Galine Gavrilovne - ukupno oko 1.150.000 eura.

“Ocjenjujući odbranu optuženog Valerija Evgenjeviča i izvedene dokaze, prvostepeni Viši sud je pravilno zaključio da oni na pouzdan način ne pružaju mogućnost da se zaključi da je optuženi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrio način pribavljanja novca, za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom. Pravilno ga je prvostepeni sud oslobodio od optužbe, jer nije dokazano da je počinio krivično djelo za koje je optužen”, piše u presudi Apelacionog suda.

Oni su podsjetili da je Valerij Evgenjevič u Rusiji osuđen na uslovnu osudu zbog zloupotreba ovlašćenja po funkciji, jer je kao direktor kompanije, bez objavljivanja otvorenog konkursa za zaključivanje državnog ugovora, zaključio fiktivni aneks sa firmom čiji osnivač i vlasnik njegov brat Aleksandar Evgenjevič...

“Imajući u vidu činjenicu da se sud kreće u okviru opisa koji je predmet optužbe, kojom je Valeriju Evgenjeviču stavljeno na teret da je u Crnu Goru počeo unositi novac stečen izvršenjem krivičnog djela, pravilan je zaključak prvostepenog suda da ostvareni priliv novca u Crnoj Gori, koji je imao optuženi do aprila 2006, u znatnom iznosu od 2.533.924,60 eura, ni u kom slučaju ne može biti novac koji je stečen krivičnim djelom, za koje je osuđen pravosnažnom presudom Zjuzinskog reonskog suda u Moskvi, jer je radnju za to krivično djelo, imenovani preduzeo nakon ostvarenog priliva u Crnoj Gori... Nije dokazano da je Valerij Evgenjevič unio u Crnu Goru novac pribavljen krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja po funkciji... pa se novac koji je unio u Crnu Goru ne može dovoditi u vezu sa krivičnim djelom za koje je osuđen”, navodi se u presudi Apelacionog suda.