Notari i javni izvršitelji rasteretili sudove

Postupak raspravljanja zaostavštine sad je brz i efikasan...
5 komentar(a)
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.01.2016. 17:37h

Osnovni sudovi rasterećeni su od rada ostavinskih predmeta, a postupak raspravljanja zaostavštine je brz i efikasan, što je bio cilj zakonodavnih izmjena iz maja 2015. godine, kojima je uvedena obavezna nadležnost notara.

Smanjen je i priliv predmeta izvršenja u osnovnim sudovima, pa su osnovni sudovi, od početka rada javnih izvršitelja, primili ukupno 2.375 izvršnih predmeta po osnovu izvršne isprave, što je značajno manje u odnosu na period prije početka njihovog rada. Privredni sud Crne Gore prije početka rada javnih izvršitelja imao je u radu 2.602 predmeta i svi su, nakon početka rada javnih izvršitelja, završeni.

To su zaključci analize rada notara i javnih izvršitelja na radno opterećenje sudija, na osnovu uticaja novih zakona (Zakona o vanparničnom postupku, Zakona o izvršenju i obezbjeđenju i Zakona o javnim izvršiteljima). U Analizi Ministarstva pravde se konstatuje da je godišnji priliv ostavinskih predmeta u osnovnim sudovima u 2012. godini iznosio 5.473 predmeta, u 2013. godini 5.983 predmeta, a u 2014. godini 6.402 predmeta.

“Od početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, to jest od 1. maja 2015. godine, broj povjerenih ostavinskih predmeta notarima od strane sudova je 3.131 predmet. Vrijeme trajanja postupka raspravljanja zaostavštine je u prosjeku od 30 dana”, piše u dokumentu. Što se tiče javnih izvršitelja navodi se da su oni, od početka rada, primili ukupno 114.951 predmet, a riješili su 34.815 predmeta, odnosno oko 30 odsto.

“Prosječna dužina trajanja postupka kod javnih izvršitelja u svim predmetima iznosi 75,5 dana, s tim što u predmetima u kojima nije izjavljen prigovor iznosi 56 dana...”, dodaje se u dokumentu.

Bonus video: