Njujorška biblioteka digitalizovala 180.000 dokumenata

Materijal se može sortirati po vijeku objave, kolekciji, žanru pa čak i boji papira na kojem se nalazi. Kako bi unijeli drugačije iskustvo, radnici Biblioteke su u svoju online verziju uključili i igricu koja podsjeća na Pac-mana koji se kreće po tlocrtu starih njujorških zgrada
67 pregleda 0 komentar(a)
Biblioteka grada Njujorka, Foto: Screenshot
Biblioteka grada Njujorka, Foto: Screenshot
Ažurirano: 07.01.2016. 12:16h

The New York Public Library (Biblioteka grada Njujorka) digitalizovala je i objavila više od 180.000 "novih" skripti, mapa, fotografija, notnih zapisa, razglednica, slika i fotografija koje datiraju od 11. vijeka do današnjeg dana.

Dokumenti su u srijedu postali dostupni javnosti, a korisnici za upotrebu bilo kojeg materijala ne moraju tražiti nikakvu dozvolu ili odobrenje Biblioteke.

Materijal se može sortirati po vijeku objave, kolekciji, žanru pa čak i boji papira na kojem se nalazi. Kako bi unijeli drugačije iskustvo, radnici Biblioteke su u svoju online verziju uključili i igricu koja podsjeća na Pac-mana koji se kreće po tlocrtu starih njujorških zgrada.

Za poznavatelje Velike jabuke tu je i alat za upoređivanje nekadašnjeg izgleda grada sa današnjim podacima dostupnim na Google Street Viewu.

Digitalizacija je naširoko rasprostranjen trend među bibliotekama svijeta koje drže korak sa vremenom. The New York Public Library trenutno u online verziji ima više od 670.000 dokumenata.

Klix.ba

Bonus video: