Preminuo Pol Blej, ključna figura avangardnog džeza

U intervjuu za sajt "All About Jaz" 2006. je izjavio da, ako bi primijetio da zvuči kao neko drugi, ne bi svirao tu melodiju
0 komentar(a)
Pol Blej, Foto: Wikimedia.org
Pol Blej, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 06.01.2016. 11:33h

Pijanista Pol Blej, ključna figura u avangardnom džezu, poznat po inovativnim albumima, preminuo je na Floridi u 83. godini, prenio je AP.

Blej, rođen je u Kanadi, a preminuo je prirodnom smrću u nedjelju u svojoj zimskoj rezidenciji na Floridi, saopštila je predstavnica izdavačke kuće ECM Tina Pelikan, pozivajući se na porodicu.

Tokom svoje karijere Blej je bio muzički avanturista u stalnoj potrazi za jedinstvenim glasom.

U intervjuu za sajt "All About Jaz" 2006. je izjavio da, ako bi primijetio da zvuči kao neko drugi, ne bi svirao tu melodiju.

Blej je kompoizicije saksofoniste Orneta Kolemana adaptirao za klavir, a kasnije je bio pionir u eksperimentima sa sintisajzerima.

Sa svojim revolucionarnim triom, u kome su bili i basista Geri Pikok i bubnjar Pol Moušn, oslobodio je ritam sekciju njihove tradicionalne uloge pratećih instrumenata i učinio ih jednakim u improvizaciji.

Prvi solo album "Open to Love" objavio je 1972. za ECM, a nakon 2000. uslijedio je niz izdanja, uključujući i "Play Blue: Oslo Concert'''' 2014.

Opisujući svoje koncerte, Blej je 2000. za list "New York Times" rekao: "Svrha sviranja koncerta trebalo bi da bude da nešto saznaš na kraju nastupa što nisi znao na početku".

Blej je sarađivao na više od 100 albuma, učestvovao je u dokumentarcu "Imagine the Sound" (1981) i napisao autobiografiju "Stopping Time: Paul Bley and the Transformation of Jaž".

Godine 2008. postao je član Reda Kanade što je drugo po značaju priznanje za zasluge u Kanadi.

Bonus video: