Rađenović saslušan o još 4,5 miliona eura

Rađenović bi navodno da robija 20 mjeseci i da vrati nekoliko desetina hiljada eura državi
0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Lazar Rađenović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.01.2016. 07:23h

Bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović satima je juče u Specijalnom tužilaštvu odgovarao na pitanja o ugovoru koji je budvanska Opština zaključila sa preduzećem "Copyright", ali i pregovarao sa tužiocem o sporazumnom priznanju krivice. To je "Vijestima" potvrđeno iz više izvora bliskih istrazi i Rađenoviću.

Saslušanjem Rađenovića, koji je juče nešto poslije 9 sati iz Istražnog zatvora doveden u zgradu tužilaštva, zvanično je otvoren izviđaj o ugovoru Opštine sa "Copyrightom", koji je sa zateznim kamatama dostigao iznos od 4,5 miliona eura.

To je četvrti predmet o višemilionskim malverzacijama u Budvi, u kom bivši gradonačelnik te Opštine ima status osumnjičenog. Navodno, to je za sada posljednji predmet u kom Rađenović ima taj status, zbog čega je tužilaštvo sa njim i pregovaralo o priznanju krivice. Na taj korak, tvrde sagovornici “Vijesti”, spremne su obje strane.

Rađenoviću 13. januara ističe petomjesečni pritvor, a njegova odbrana očekuje da tada izađe, naglašavjući da to nema veze sa sporazumom o priznanju krivice.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Rađenović i tužilaštvo narednih dana nastaviće sa dogovaranjem detalja sporazuma o priznanju krivice. Navodno, Rađenović je spreman da robija 20 mjeseci, a vratio bi i nekoliko desetina hiljada eura u državnu kasu. Rađenović bi da se na taj način oduži za krivična djela počinjena u predmetima TQ Plaza i plato na plaži Jaz, “Copyright”, sistem za preišćavanje otpadnih voda i Prijevor.

Osim toga, Rađenović je nepravosnažno osuđen na šest godina u predmetu Košljun.

O štetnosti ugovora sa, “Copyrightom” ukazao je Rajko Kuljača koji je u tom periodu bio na čelu Budve. On je, kao svjedok saradnik, označio marketinške aktivnosti kao teren na kojem je kriminalna grupa, na čijem je čelu navodno visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović, “izvlačila” novac iz opštinske kase.

Rađenović je juče pred tužiocem detaljno ispričao svoja saznanja vezano za ugovor o realizaciji autorskog projekta “Strategija turističke valorizacije kulturno-istorijskog nasljeđa i njegova implementacija u savremene marketinške alate”.

Ugovor za period od 2010. do 2013. godine zaključile su Opština i opštinsko preduzeće “TOB CO”, sa jedne strane i preduzeće za zaštitu autorskih prava i pružanje usluga “Copyright” sa druge strane.

Vrijednost na godišnjem nivou tog ugovora je 813.683 eura.

“Navedeni ugovor nije zaključen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i njime je Opština Budva preuzela sve ugovorene obaveze, bez obzira što je potpisnik istog i “TOB CO””, ustanovila je Državna revizorska institucija 2014.

“Opština Budva je prihvatila i klauzulu da će ugovoreni iznos platiti i ako dođe do raskida i uplatu izvrši u osam jednakih mjesečnih rata, počev od 2010. godine. Plaćanje ugovorenih obaveza nije vezano uz isporuku proizvoda, a Opština Budva u postupku revizije nije dostavila dokaz da su navedeni proizvodi isporučeni i primljeni”, navela je u svome izvještaju DRI, koja je o tome upoznala MUP i Ministarstvo finansija.

Specijalno tužilaštvo je potpisalo sporazum o priznanju krivice sa Milošem Marovićem, sinom funkcionera DPS-a.

Bonus video: