Karver za ovu nedjelju preporučuje "Zimski dnevnik", "Snijeg za dvoje" i "Fiziku tuge"

U Karveru do kraja januara knjige možete kupiti uz popust od 20 do 50 odsto, a za svaku kupovinu vrijednosti iznad 10 eura u knjižari su pripremili i poklon
146 pregleda 0 komentar(a)
karver, banja, Foto: Arhiva Vijesti
karver, banja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.01.2016. 19:54h

"Zimski dnenvik" Srđana Valjarevića, "Snijeg za dvoje" Ljiljane Dirjan i roman "Fizika tuge" Georgi Gospodinova, preporuke su knjižare "Karver" za ovu nedjelju.

U Karveru do kraja januara knjige možete kupiti uz popust od 20 do 50 odsto, a za svaku kupovinu vrijednosti iznad 10 eura u knjižari su pripremili i poklon.

Srđan Valjarević – Zimski dnevnik

Izdavač: Lom, broj strana: 144, cijena sa popustom: 5.18 eura

"16. decembar - četvrtak

U 13.45 u Kosovskoj ulici tri devojčice pod kišobranom. Vraćaju se iz škole i guraju se veselo jedna uz drugu. Kiša im pada na noge, ali ne i na glave, i hodaju zbijene pod kišobranom. Vesela slika. Devojčice se smeju. Sve ono što ih ne zanima nije pod tim kišobranom ovog tre- nutka. Ono je izvan toga i kisne.” U jednom gradu koji je okovala zima, u zemlji okovanoj sa svih strana, dešava se, svakodnevno, čudo života. A tu je i čovek, Srđan Valjarević, koji hoda, posmatra i zapisuje to čudo, i tako, jednim potpuno ličnim činom, pobeđuje tu zimu i otkriva smisao našeg postojanja. Ovo izdanje sadrži preko pedeset fotografija Vesne Pavlović, koje, uz ispovesti četrdeset mladih ljudi, i šest intervjua sa majstorima svog zanata, doprinose atmosferi Zimskog dnevnika, koji se upadljivo izdvojio u književnosti devedesetih godina u Srbiji"

Ljiljana Dirjan – Snijeg za dvoje

Izdavač: OKF, broj strana: 191, cijena sa popustom: 4.00 eura

"Soba se odjednom osvijetli, frižider zazuji.

Ti: - Sad znam kako.

Pališ sve sijalice u stanu. I sve noćne lampe.

Napolju pada kiša.

- Znam kako – ponavljaš.

Ne znaš kako, mislim ja.

- Znam kako, znam.

Ne znaš ništa o struji, ništa ne znaš…

Ne ide mi se odavde.

Ostao bih da svijetlim i da me ti ne gasiš…

Kao sijalica da svijetlim usred bijelog dana i usred noći, samo da bih gorio nad tobom.

Ako već ne može drugačije.“

U ovoj knjizi Liljana Dirjan iznova kreira čarobni svijet intimističke poetske proze, ali ovoga puta prožet epizodama tvrde i nemilosrdne stvarnosti, slikama svijeta koji nastanjuju ljudi s margine, oni bez posla, oni obilježeni sveopćim siromaštvom, kako materijalnim, tako i duhovnim, ili oni koji se bore s vlastitim utvarama, usponima i padovima. Međutim, unatoč turobnim temama koje katkada obrađuje detaljno, katkada samo poput slikara, nudeći čitaocu kroki nekog događaja, priče Liljane Dirjan prožete su i humorom. Doduše, često je to humor sačinjen sav od iskrica apsurda, od nevjerojatnih zapleta, pa i od neke egzistencijalne tuge, ali on ipak nudi alternativu bezizlazu. Kao veliki poštovatelj prirode, kao netko tko prirodu sluša i osluškuje, tko prati njene prevrtljivosti i mijene, bilo da je u pitanju surovost planina ili prostranstvo mora, i u ovoj knjizi Liljana Dirjan uspijeva od prirode učiniti svog saveznika na nimalo lakom putu koji zovemo život. (Daša Drndić)

Georgi gospodinov – Fizika tuge

Izdavač: Geopoetika, broj strana: 344, cijena sa popustom: 7.20 eura

"Prestao sam da izlazim, ne javljam se na telefon, menjao sam mesta na kojima kupujem, kako ne bih započinjao trivijalna poznanstva svakodnevice. Lupao sam glavu u kovanju novih odgovora. Bio mi je potreban jedan novi Ahilov štit protiv gluposti. Kako da se nađe takav odgovor koji neće umnožavati nedarovitost, koji se neće zaglavljivati u klišeima. Odgovor, koji te neće terati da koristiš spremne fraze, odgovor, koji ne laže, ali i ne otkriva stvari koje ne želiš da otkriješ. Odgovor, koji ne pretpostavlja početak dugog i besmislenog razgovora. Koja lažna tradicija etikete ga je pripremila, kako se šunjualo kroz vekove ovo licemerno pitanje. “Kako si?”, to je pitanje.”

Ovaj pre svega poetičan roman, vrlo tanane duše, priča je o fizici ali i metafizici tuge. Čine ga: montaža, kinematografska struktura, pauze, grafika, simboli, tišina, prividna fragmentarnost, samoća, minotaurska napuštenost, lavirinti, antički mitovi, praznina. To je istorija sveta ispričana pogledom nevažnih događaja, netipičnih stvorenja (od puževa do dinosaura i ljudi). U zbiru svega glavni junak je Ja smo. To ja smo ključ je romana: ono je oscilirajuće klatno između prvog i trećeg lica, jednine i množine. Autorska snaga, koja je u svim pričama i telima ove knjige, mnogo je šira od tzv. Sveznajućeg autora.

Roman - vremenska kapsula. Roman u koji se zaljubljuje.

Bonus video: