Hadrović se "igrao" da ne bi bilo tužbe

Nakon što je krajem oktobra prošle godine zbog nedostatka dokaza obustavljena istraga pokušaja ubistva Softića, njegov advokat Dalibor Tomović tražio je od Višeg tužilaštva u Bijelom Polju kopiranje cjelokupnih spisa, kako bi podnio optužni akt sudu
4 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.01.2016. 17:34h

Novinar Tufik Softić podnio je krajem prošle godine žalbu Ustavnom sudu, zbog povrede ljudskih prava i sloboda, što je posljednji pravni potez prije podnošenja tužbe Sudu za ljudska prava u Strazburu.

U ustavnoj žalbi navodi se da su novinaru, koji je bio žrtva brutalnog napada 2007. godine, povrijeđena prava na pravično suđenje, pristup sudu i na djelotvoran pravni lijek.

Nakon što je krajem oktobra prošle godine zbog nedostatka dokaza obustavljena istraga pokušaja ubistva Softića, njegov advokat Dalibor Tomović tražio je od Višeg tužilaštva u Bijelom Polju kopiranje cjelokupnih spisa, kako bi podnio optužni akt sudu.

Takvu zakonsku mogućnost sugerisalo mu je i tužilaštvo, a na taj način bi se provjerila i njegova odluka o zatvaranju istrage.

Više tužilaštvo kojim rukovodi Rifat Hadrović , međutim, uskratilo je advokatu pristup dokumentima.

On je zatim, kako je naveo u ustavnoj žalbi, uputio urgenciju VDT-u Ivici Stankoviću, nakon čega mu je to, ipak, omogućeno.

Međutim, dokumenta je dobio na dan kada je isticao zakonski rok za podnošenje optužnice, pa nije mogao da iskoristi tu mogućnost. Time je Softiću, kako se navodi u ustavnoj žalbi, povrijeđeno pravo na pristup sudu.

Tomović je naveo da je pretkrivični postupak trajao gotovo sedam godina, da skoro pet godina nijesu preduzimane istražne radnje, a konstatovao je i propuste tokom postupka.

Pozivajući se na praksu Suda u Strazburu, on je citirao predmete u kojima se navodi da razdoblje neaktivne istrage dovodi u pitanje njenu djelotvornost, čime se negativno utiče na mogućnosti utvrđivanja istine.

Među propustima u vođenju istrage, Tomović je naveo da tužilac 2007. godine, nakon napada, nije dao naredbu za blokiranje grada, da ni on ni istražni sudija nijesu izašli na lice mjesta, odnosno na uviđaj ispred Softićeve kuće u Beranama gdje je pretučen bezbol palicama.

Takođe, da nijesu saslušane osobe na koje je Softić ukazivao da su mu prijetile, da su Draško Vuković i Dragan Labudović, članovi organizovanog kriminalnog klana Darka Šarića, saslušani tek 2014. godine, a da Nikola Božović nikada nije dao izajvu policiji ili tužiocu.

Advokat podsjeća da je istraga bila otvorena protiv Dragana i Vladana Labudovića i Ivana Asanovića, ali da tužilaštvo i policija nijesu obezbijedili dokaze.

Policija je krivičnu prijavu podnijela samo na osnovu iskaza Vukovića.

Stanković će da provjeri navode o propustima u istrazi

Paralelno sa postupkom zaštite ljudskih prava, Tomović priprema i tužbu za naknadu nematerijalne štete.

Njega je angažovala Akcija za ljudska prava, nakon što je Softiću godinama bio uskraćen pristup podacima iz istrage. Propusti koje je, tokom istrage napada na Softića otkrila Komisija za istraživanje propusta u istragama napada na novinare, upućeni su u Izvještaju Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Očekuje se da Stanković, koji je i predsjednik Tužilačkog savjeta, provjeri te navode.

Bonus video: