Žurnal pozorišta na bedemu

Tokom trajanja projekta planirana su još dva izdanja “Žurnala pozorišta”
83 pregleda 1 komentar(a)
Žurnal pozorišta u Kotoru
Žurnal pozorišta u Kotoru
Ažurirano: 05.01.2016. 17:25h

Prvo izdanje “Žurnala pozorišta o Kotoru”, koji je osmislila i uredila teatrološkinja Maja Mrđenović, postavljeno je na gradskim bedemima Starog grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u Kulturni centar “Nikola Đurković”), a tokom trajanja projekta planirana su još dva izdanja.

Rad na predstavi “Pozorište o Kotoru” prati i “Žurnal”, komunikacijski kanal projekta u vidu zidnog panoa, osmišljen sa ciljem da se javnost upozna sa procesom rada na predstavi, te pokrene na dijalog i participaciju.

"Žurnal" ujedno služi i kao sredstvo za animaciju i edukaciju pozorišne publike i teži da građane, potencijalne učesnike i publiku intrigira, pokrene, uči, vodi, na nepretenciozan i nenametljiv, a intrigantan i efektan način.

Projekat nevladine organizacije Expeditio „Pozorište o Kotoru“ kroz procesni rad reditelja Petra Pejakovića sa stanovnicima Kotora treba da iznjedri dokumentarnu pozorišnu predstavu sa fokusom na gradske posebnosti i probleme.

Riječ je o skupno kreiranom pozorištu zajednice, koje promoviše ideju teatra kao sredstva istraživanja i kreativnog izražavanja svakog pojednica ili grupe u svrhe ličnog razvoja i društvenog angažmana.

Od početka oktobra 2015. održane su četiri pozorišne radionice, a s obzirom na to da osnovu predstave čine priče građana, poziv za uključivanje u ovaj specifični pozorišni proces otvoren je za sve građane Kotora, bez obzira na pol, godine, obrazovanje i glumačko iskustvo.

Projekat počiva na ideji da stvaralaštvo igra važnu ulogu u podsticanju kritičkog mišljenja na osnovu koga se razvijaju kapaciteti građana da se bave aktivizmom i osnažuju se za promjenu u aspektima društvenog okruženja koje im nije prihvatljivo.

Shodno tome, namjera projekta, koji će pratiti i akcija zagovaranja za rješavanje gradskih problema koji će kroz proces eventualno biti identifikovani, jeste osnaživanje građana, ali i samih kreativnih aktera - umjetnika, kroz uključivanje u umjetnički proces.

Do sada su održane četiri radionice “Pozorišta o Kotoru”, na kojima je učestvovalo 45 građana. Nakon dosadašnjih uvodnih radionica, na kojima je fokus bio na prepoznavanju problema i imaginativnom kreiranju željene slike grada, te na prepoznavanju prepreka od sadašnjeg do željenog Kotora, radionički proces biće nastavljen u januaru 2016., a prikazivanje pozorišne predstave koja će nastati kao rezultat ovog procesa planirano je za april 2016. godine.

"Pozorište o Kotoru“ pokrenula je NVO Expeditio u saradnji sa Petrom Pejakovićem i Kulturnim centrom “Nikola Đurković".

Bonus video: