10 sigurnih znakova koji pokazuju da vaša veza nema nikakvu budućnost

Ako je neko u stanju da vas rasplače i nekoliko puta mjesečno, koliko je vrijedan/na veze?
418 pregleda 3 komentar(a)
par, veza, svađa, Foto: Shutterstock
par, veza, svađa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.01.2016. 19:05h

Ako ste ikad doveli u pitanje svoju vezu, zaljubljenost i odnos koji njegujete, ne brinite, to je sasvim normalna pojava. Međutim, ako skoro da ne prođe dan da ne dovedete svoju vezu u pitanje, onda je možda vrijeme da se zapitate što još uvijek radite u toj vezi.

Želite da veza uspije, silno se trudite i uvjereni ste da bi vam odnos bio savršen ‘kad bi samo’... Odlično se nadopunjavate, seks je savršen, a vama je dosta izlazaka i sastanaka. Ipak, pročitajte 10 znakova koji bi mogli da budu pokazatelj da se zapravo nalazite u slijepoj ulici, piše YourTango .

Prezauzet/a je da se javi. Dan ima 24 sata. Svaki sat ima 60 minuta. Svaki minut ima 60 sekundi. Koliko vam treba da napišete jednu kratku poruku? Ne, ne postoji opravdanje za cjelodnevno ne javljanje...

Sve se vrti oko njega/nje. U vašoj vezi uglavnom je partner taj koji je važan, a vi ispunjavate svaku njegovu/njenu želju. Ništa vam nije teško, ali da li je to svijet u kojem želite da proživite ostatak života?

Gušenje, ne bukvalno. Gušenje ljubomorom i posesivnošću je nešto što će raditi svako ko želi da vas "drži na uzici". Stručnjaci smatraju da se radi o emocionalnom zlostavljanju u kome jedan partner uvjerava drugog da je stvarnost zapravo iluzija. Ako partner negira stvari koje je rekao ili napravio, a krivi vas za njih, radi se o emocionalnom zlostavljanju.

Nepoštovanje. Ako partner ne poštuje stvari koje su vama važne, bez obzira radi li se o intimnim vjerskim pitanjima oko kojih se ne slažete ili o hobiju koji njemu/njoj ne predstavlja baš ništa u životu, zaista nema potrebe da budete u vezi sa nekim ko ne zna da cijeni stvari koje vi cijenite.

Ništa ne radite dobro. Partner, odnosno partnerka zbog koje se osjećate kao da ništa ne možete da kažete kako treba, ko neprestano započinje svađe, izokreće ili sasvim pogrešno tumači stvari koje kažete, nije partner/ica vrijedan vremena. Imate li osjećaj da se stalno branite, čak i kad uradite sve kako treba, imate velik problem, ali problem nema apsolutno nikakve veze s vama.

Izvinjavanje zbog jedne te iste stvari. Partner/ica vam se non stop izvinjava zbog jedne te iste stvari, ali izvinjenje ne znači baš ništa ako ne pretpostavlja trud da se greška ne ponovi.

Ne osjećate se "svoji". Toliko ste se puta u toj vezi promijenili, izokrenuli i ‘hodali po jajima’ da se osjećate potpuno iscrpljeno i bez energije.

Sve se vrti oko seksa. Da, možda vam seksualni život blista, ali ako se komplimenti koje dobijate svode samo na vaše tijelo i izgled, a sve vrijeme koje provodite zajedno djeluje kao "sredstvo" kojim ćete doći do "cilja", odnosno seksa, onda nije u pitanju ljubav, nego požuda.

Ni vašim prijateljima nije jasno šta radite zajedno. Koliko god je vrlo važno da sve svoje odluke vezane uz privatni život donesete samostalno i bez ičijeg nagovora, konstantne negativne reakcije prijatelja možda govore puno više nego što ste mislili.

Plačete puno. Ako je neko u stanju da vas rasplače i nekoliko puta mjesečno, koliko je vrijedan/na veze?

Jutarnji.hr

Bonus video: